02 november 2018

Soep uit blik eten moet geen gewoonte worden

Wat is het toch makkelijk om een blik soep open te trekken, de inhoud in een steelpannetje te gieten en de boel op te warmen. Minimaal werk en er zit nog aardig wat smaak aan ook. Alleen verstandig blijkt het niet te zijn. Wij geven je een aantal redenen waarom je soep uit blik eigenlijk moet vermijden.

Je kunt beter zelf een soepje in elkaar flansen.

Veel zout

De aanbevolen hoeveelheid zout per dag zit niet boven de 6 gram per persoon. Neem nu eens een blik Unox-soep. Per 100 milliliter bevat een erwtensoep 0,71 gram zout. Bedenk je dat een kop 250 milliliter is en je krijgt per portie 1,8 gram zout binnen! Op deze manier zit je snel aan (of zelfs boven) die zes gram zout. Bovendien zit er in zo’n soepje ook nog eens veel suiker. Maak een soepje zelf en de kans is groot dat je hier geen suiker aan toevoegt.

Minder voedingsstoffen

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen bevat een blik soep minder groenten dan je zelf aan een soep zou toevoegen. Neem nu eens een champignonsoep. Hoeveel procent van de soep bestaat eigenlijk uit champignons? Waarschijnlijk voeg je zelf veel meer champignons aan je soep toe als je een dergelijk soepje gaat bereiden.

Blik bevat vaak Bisphenol A

Grote kans dat Bisphenol A (of BPA) je niets zegt. Ons eerst ook niet, maar het is ons wel duidelijk dat je dit niet binnen wilt krijgen. In het blik zelf, waar je soep dus in verpakt zit, zit vaak BPA, een hormoonverstorende stof. Bij het binnenkrijgen van de stof ervaar je heus niet meteen kwaaltjes, maar het kan op lange termijn wel schadelijk zijn voor je gezondheid. In Nederland is het niet verboden, maar in bepaalde landen zijn verpakkingsmiddelen met BPA wel verboden.

Prijsverhouding

Als je maar een soepje wilt voor een persoon, snappen we ook wel dat je een blik uit de supermarkt grijpt, maar het is veel goedkoper om zelf een grote pan te maken. Het scheelt niet heel veel, maar als je op de kleintjes moet letten kan het zeker uitmaken. Heb je veel over? Vries dan gewoon wat in. Je kunt het dan ontdooien wanneer je wilt en op die manier heb je ook een snelle maaltijd.

Heb je zin gekregen om zelf een soep te bereiden? Dan hebben wij hieronder een paar simpele soepen op een rijtje gezet.

Lees ook: Dit is waarom sommige komkommers in plastic zitten en anderen niet

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Lekker Gezond | Beeld: Pexels