Redactie Kookfans

Dit dieet kan op steeds meer populariteit rekenen

Soms lijkt het wel alsof er haast elke week een nieuwe dieetrage de kop opsteekt. Misschien heb je dan ook al eens gehoord van het FODMAP-dieet. Dit is wat je erover moet weten.

Wat is een FODMAP-dieet?

Het ene dieet belooft dat de kilo’s eraf zullen vliegen, en een ander plan voor de lijn beweert dat je zo verschillende centimeters van je buik, dijen of billen kunt weg-eten. Maar een dieet kan simpelweg ook heel nuttig zijn voor je gezondheid: allergieën of spijsverteringsproblemen los je er zo relatief simpel mee op. Het FODMAP-dieet is een eetpatroon dat in die laatste categorie valt. De Monash-universiteit in het Australische Melbourne heeft dit dieet namelijk ontwikkeld voor mensen met het prikkelbaredarmsyndroom. Het doel is dan ook om erachter te komen welk voedsel je het slechtst verteert, zodat je die in de toekomst kunt vermijden.

Wat betekent FODMAP?

Het klinkt een beetje als een raar woord. En dat klopt, want FODMAP is eigenlijk een afkorting. Elke letter staat voor een bepaald soort koolhydraat. Deze specifieke koolhydraten kunnen niet volledig worden opgenomen in je darmen. Dat betekent dat ze door darmbacteriën gaan fermenteren, en dat zorgt voor de aanmaak van allerlei gassen. Ja, dat zorgt inderdaad voor winderigheid, maar ook voor krampen, diarree, een opgeblazen gevoel of constipatie. Dat zijn allemaal bekende klachten voor mensen die last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom.

Waar staat FODMAP voor?

F – Fermenteerbaar: bepaalde koolhydraten gaan fermenteren in je darmen, en dit produceert gas met allerlei klachten als gevolg.

O – Oligosachariden: dit is een groep van twee verschillende soorten koolhydraten. Zo zijn er de fructanen uit bijvoorbeeld tarweproducten of ui. Ook galactanen vallen hieronder, die in peulvruchten zitten.

D – Disachariden: dit is een ander woord voor lactose. Lactose is een bepaald soort suiker die in de meeste dierlijke melksoorten zit. Lactose-intolerantie komt relatief vaak voor en er zijn dan ook veel lactosevrije recepten of alternatieve producten te vinden voor producten met lactose.

M – Monosachariden: ook dit is een bekende. Het is namelijk een ander woord voor fructose. Je weet wel: die suikers die in onder andere fruit en honing zitten.

A – And: geen voedselgroep, maar gewoon het Engelse woordje ‘en’.

P – Polyolen: ook dit is een verzamelterm voor twee verschillende groepen. Mannitol is een stofje dat onder andere in groenten zit zoals bloemkool, zoete aardappel en champignons. Sorbitol zit daarentegen in vruchten zoals avocado, peer en appel.

Hoe werkt een FODMAP-dieet?

Het idee aan het FODMAP-dieet is dat je de bovenstaande stofjes in je eten zoveel mogelijk vermijdt. Er zijn dan ook drie fasen. In fase 1 elimineer je zoveel mogelijk high FODMAP-etenswaren. Dat is dus eten waar veel van bovenstaande stofjes inzitten. Dit duurt twee tot zes weken. Zijn je klachten duidelijk minder geworden? Dan ga je door met de volgende fase.

In de herintroductie-fase ga je die verschillende stofjes één voor één terugbrengen in je dieet. Dit doe je voor elk stofje in perioden van 3 dagen, waarbij je elke dag iets meer eet. Je houdt tijdens deze fase heel precies bij welke stoffen je inneemt en wat voor klachten je ervaart.

De derde fase draait om het personaliseren: je weet nu precies welke stoffen je probleemloos kunt eten, en van welke FODMAPs je zware klachten krijgt. Aan de hand hiervan kun je een voedingsschema opstellen dat precies bij jou past.

Professional

Misschien klinkt het nu verleidelijk om direct aan de slag te gaan met zo’n dieet. Maar schakel hier wel altijd over met een expert. Misschien liggen je darmklachten wel aan iets heel anders! Ook is het niet verstandig om zomaar grote groepen eten uit je dieet te schrappen. Zoek dus altijd contact met een arts of gespecialiseerd diëtist voor je zomaar aan het diëten slaat.

Lees ook: Dit is waarom het Sirtfood-dieet de laatste jaren zo populair is

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay