Ingrediënten
  • 100 gram spekreepjes
  • 1500 gram runderlappen, in stukken gesneden van 4 centimeter
  • Zout
  • Peper
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 420 milliliter Guinness
  • 55 gram tomatenpasta
  • 4 takjes tijm
  • 3 middelgrote wortels, in stukken van 1,5 centimeter gesneden
  • 2 selderijstengels, in stukken van 1,5 centimeter gesneden
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 600 milliliter kippenbouillon
  • Aardappelpuree, om te serveren
Christel
30 + 120 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 100 gram spekreepjes
  • 1500 gram runderlappen, in stukken gesneden van 4 centimeter
  • Zout
  • Peper
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 420 milliliter Guinness
  • 55 gram tomatenpasta
  • 4 takjes tijm
  • 3 middelgrote wortels, in stukken van 1,5 centimeter gesneden
  • 2 selderijstengels, in stukken van 1,5 centimeter gesneden
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 600 milliliter kippenbouillon
  • Aardappelpuree, om te serveren

De Guinness zorgt voor een fantastische jus!

Een scheutje Guinness door een chocoladetaart? Daar kijken we al lang niet meer van op. Het Ierse biertje maakt je baksel immers nog intenser van smaak. Bruin bier wordt regelmatig gebruikt voor stoofpotjes, maar wij waagden ons daar nog niet aan. Tot nu toe! Precies op tijd voor morgen St. Patrick’s Day losbarst: dit runderstoofpotje met Guinness is overheerlijk en maken we zeker vaker.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Wat moet je doen?

  • Bak de spekreepjes in hun eigen vet krokant in een grote koekenpan op een middelhoog vuur.
  • Schep de spekjes uit de pan, maar laat het vet erin zitten.
  • Breng de runderlappen op smaak met wat zout en peper en doe ze in dezelfde pan als waar je de spekreepjes in bakte.
  • Draai het vuur hoog en bak de stukken vlees aan beide kanten bruin in zo’n 5 minuten.
  • Schep de stukken vlees uit de pan op een bord en zet apart.
  • Bak de stukken ui glazig in dezelfde koekenpan op een middelhoog vuur, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de knoflook toe en roer goed door.
  • Schenk de Guinness in de pan en roer alles goed door elkaar.
  • Doe de spekreepjes, runderlappen en de Guinness met uien in een stoofpan.
  • Voeg de tomatenpasta, takjes tijm, wortels, selderij, suiker, peper en kippenbouillon toe. Roer tot alles goed is vermengd.
  • Breng het stoofpotje aan de kook en draai het vuur daarna laag. Doe de deksel op de pan en laat 2 uur op het vuur staan. Roer regelmatig door.
  • Haal de deksel van de pan, draai het vuur hoger en laat de jus inkoken tot de gewenste dikte. Schep de takjes tijm uit de pan en breng je stoofpotje eventueel op smaak met nog wat peper en zout .
  • Serveer de runderstoofpot met aardappelpuree.

Ook lekker: Gevulde champignons met knoflook en geitenkaas

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Food Wishes | Beeld: Videostill YouTube