Eigenlijk horen ze dus niet in een notenmix

Het gebeurt regelmatig: wanneer je het hebt over noten, dan komen in dat rijtje al snel cashewnoten, amandelen en walnoten voorbij. Maar wat blijkt? Eigenlijk zijn het dus géén noten. Say what?

Gezonde snack

Amandelen zijn lekker in allerlei gerechten. Helemaal rond deze tijd van het jaar: we genieten volop van amandelspijs en marsepein. Ook in koekjes of fruitige traktaties zijn amandelen een heerlijk ingrediënt. Of hartige gerechten, zoals deze pasta met walnoten, zijn altijd een groot succes. En zelfs zo uit het vuistje snacken we maar wat graag cashewnoten, walnoten en amandelen. Ze zitten vol nuttige voedingsstoffen en zorgen ervoor dat je je lang verzadigd voelt. Heerlijk als verantwoorde snack, je vindt ze dan ook regelmatig in mixes met noten en vruchten.

Geen noot

Om het uit te leggen met een voorbeeld: amandelen zijn dus geen noten. Een amandel is een pit. Je leest het goed: net zoals pitten van avocado’s, mango’s, of kersen, is een amandel is een pit van een steenvrucht. Amandelen groeien aan een amandelboom. Aan deze bomen groeien steenvruchten, en binnenin die steenvruchten vind je dus de felbegeerde amandelen.

Luid de nootklok

Maar daar houdt het dus niet op! Zelfs cashewnoten en walnoten zijn geen noten. Huh? Yep: de namen kloppen niet. Volgens de definitie is een noot namelijk een vrucht met één zaad, waarvan het omhulsel uiteindelijk hard wordt. Kortom: cashewnoten en walnoten voldoen net zo min aan die definitie als amandelen. Wat dan wél een noot is? Een zonnebloempit, bijvoorbeeld. De verwarring is voor ons nu helemaal compleet, dus wij hebben besloten: we gaan er niet meer over nadenken, maar er gewoon van genieten.

Lees ook: ‘Een banaan is eigenlijk een bes’ en andere bizarre voedselfeitjes

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash