Marlieke

Kunnen kinderen en zwangere vrouwen gewoon met alcohol bereid gebak eten?

Niet alleen tijdens het koken gebruiken we wijn als smaakmaker, met als bekendste voorbeeld risotto. Ook tijdens het bakken gebruiken we regelmatig alcoholische dranken als ingrediënt. Denk aan drankjes als limoncello, amaretto, licor 43, rum en natuurlijk advocaat om je baksel extra smaak te geven. Vervliegt deze alcohol tijdens het bakken of moeten we hier toch mee oppassen? Dit is het antwoord.

Ja en nee

Je zult vast wel eens gehoord hebben dat alcohol verdampt tijdens het koken, waardoor alleen de aroma’s achterblijven. Alcohol vervliegt inderdaad tijdens het koken en bakken, maar nooit helemaal. Hoeveel erachter blijft, is afhankelijk van de baktijd en uiteraard van de sterkte van de drank. Na een kwartier bakken zou nog zo’n 40 procent van de alcohol zijn achtergebleven en na een uur nog zo’n 25 procent. Ook zou er altijd minimaal 5 procent in het baksel achterblijven. Veel is het niet, maar van een alcoholvrije taart kunnen we dus ook niet spreken.

Extracten en aroma’s

Wil je helemaal zonder alcohol bakken, dan zul je ook bepaalde extracten en aroma’s achterwege moeten laten. Zo bevatten vanille-extract en -aroma ook alcohol, die dus niet volledig vervliegt. Wel gaat het maar om een heel beperkte hoeveelheid die achterblijft. Je kunt vanille-extract eventueel vervangen door vanillesuiker.

Bakken met alcohol

Gebak dat bereid is met alcohol, kun je dus beter niet voorschotelen aan kinderen en zwangere vrouwen. Gelukkig bestaan er genoeg recepten waarbij geen alcoholische drank aan te pas komt. Wil je juist bakken met (sterke) drank? Probeer dan eens deze boozy bananenpudding met Licor 43, chocolademousse-taart met Baileys en Oreo’s of een limoncello-cheesecake.

Lees ook: De lekkerste non-alcoholische vervangers voor wijn in je gerechten

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Laura’s Bakery | Beeld: Pexels