Recept: zo maak je de appelkoeken uit Heel Holland Bakt

Ingrediënten
  • GARNERING:
  • 4 appels
  • Kaneelsuiker
  • BODEM:
  • Bladerdeeg
  • BANKETBAKKERSROOM:
  • 200 gram melk
  • 20 gram suiker
  • 20 gram custardpoeder
  • 1/2 vanillestokjes
  • 200 gram spijs
  • ABRIKOZENCONFITUUR:
  • Ongeveer 400 gram abrikozen
  • Ongeveer 150 gram suiker
Redactie Kookfans
70 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • GARNERING:
  • 4 appels
  • Kaneelsuiker
  • BODEM:
  • Bladerdeeg
  • BANKETBAKKERSROOM:
  • 200 gram melk
  • 20 gram suiker
  • 20 gram custardpoeder
  • 1/2 vanillestokjes
  • 200 gram spijs
  • ABRIKOZENCONFITUUR:
  • Ongeveer 400 gram abrikozen
  • Ongeveer 150 gram suiker

Het waren de favorieten van Martine Bijl

Zit jij ook elke week vanaf de bank te smullen van alle baksels van Heel Holland Bakt? De eerste aflevering stond in het teken van het 10-jarige jubileum en dus moesten de kandidaten allerlei dingen bakken in dit thema. Voor de technische ronde moesten ze appelkoeken maken. Klinkt ingewikkeld, maar volgens Meester Patissier en jurylid Robèrt van Beckhoven is het met dit recept goed te doen. Durf jij het aan?

Zo maak je de appelkoeken:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol vervolgens het bladerdeeg uit tot een plak van 2 millimeter. Met een prikrol of vork prik je er gaatjes in.
  • Pak een bakring en probeer 6 ronde plakken uit het bladerdeeg te steken. Leg ze vervolgens op een rooster met bakpapier.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom; dit doe je door de melk, suiker en het vanillestokje in een pannetje te mengen.
  • Doe vervolgens een deel van de melk bij het custardpoeder en meng dit goed door elkaar.
  • Zet dan de melk op het vuur en warm op tot het kookt. Haal het van het vuur af en meng het vervolgens met de custardpoeder. Zet het daarna weer terug op het vuur.
  • Is het goed gaar? Meng dan langzaam met een mixer of keukenmachine de amandelspijs.
  • Pak een spuitzak en vul dit met de spijsroom.
  • Spuit vervolgens op alle plakken spijs, in de vorm van een spiraal.
  • Schil daarna de appels en verwijder de klokhuizen. Halveer de appels en snijd de appels in partjes.
  • Verdeel de partjes, dakpansgewijs, over de plakken deeg in een rondje. Robért laat hier zien hoe je dat doet!
  • Strooi daarna nog wat kaneelsuiker over de appelkoeken alvorens je ze in de oven doet.
  • Bak de koeken voor ongeveer 40 minuten af in het midden van de oven op 170 graden, hete lucht.
  • Terwijl de koeken in de oven staan, ga je aan de slag met de abrikozenconfituur.
  • Doe eerst de abrikozen in een pannetje en voeg de suiker toe.
  • Kook dit tot het een zachte mouse is. Voeg eventueel nog een beetje water toe.
  • Pak een staafmixer en pureer de confituur tot het iets gladder is.
  • Zijn de koeken klaar? Haal ze dan uit de oven en besmeer ze met abrikozenjam.
  • Genieten maar!

Lees ook: Heel Holland Bakt eert Martine Bijl in eerste aflevering

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron en beeld: Heel Holland Bakt, videostill