Madelon Pathuis

Het antwoord zal je verbazen!

Eieren zijn al jaren een standaard product om in huis te hebben. Veel mensen bewaren hun eieren in de koelkast maar is het je wel eens opgevallen dat de supermarkten de eieren buiten de koeling hebben liggen? Hoe zit dat nou eigenlijk en waar kun je je eieren het beste bewaren? Wij vertellen je meer.

Langer vers

Over het algemeen geldt: eieren blijven langer vers in de koelkast. Op sommige plekken in de wereld is het zelfs onveilig om je eieren buiten de koelkast te bewaren. Zoals in Amerika bijvoorbeeld. Deze eieren krijgen namelijk een andere behandeling en worden gespoeld met een bacteriedodend middel. Dit middel zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de eieren niet goed intact meer is. De eieren zijn dus kwetsbaar en moeten daarom in de koelkast worden bewaard. Door eieren koel te houden, kunnen schadelijke bacteriën namelijk niet groeien. In Europa kun je eieren wel buiten de koelkast bewaren omdat deze eieren niet gespoeld worden. Toch wordt aangeraden ze in de koelkast te bewaren omdat ze dan langer vers blijven.

Temperatuurschommelingen

Nu hoor ik je denken: maar waarom bewaren supermarkten de eieren dan wel buiten de koelkast? Dit heeft te maken met temperatuurschommelingen. Eieren blijven namelijk het beste als de temperatuur constant blijft. In supermarkten wordt de koeling vaak opengetrokken waardoor de temperatuur in de koeling flink kan schommelen. Hierom kiezen supermarkten ervoor om de eieren niet in de koeling te bewaren.

Conclusie?

Ja, eieren kun je het beste in de koelkast bewaren. Het liefste wil je ze op een plek zetten waar de temperatuur van de koelkast constant is. Zet ze dus bijvoorbeeld niet in de koelkastdeur. Zo blijven je eieren beschermd tegen bacteriën en houd je ze het langste vers.

 

Lees ook: Recept: frittata met spinazie en kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: delish | Beeld: Unsplash, Ca Creative