Ingrediënten
  • Kant-en-klaar quichedeeg, bladerdeeg of deeg voor hartige taart
  • 5 grote eieren
  • 3 bollen knoflook, gepeld en verdeeld in teentjes
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel tijm
  • 170 gram cheddarkaas
  • 400 gram spinazie, gewassen
  • 180 gram crème fraîche
  • 180 gram slagroom (opklopbaar)
Marlieke
Ingrediënten
  • Kant-en-klaar quichedeeg, bladerdeeg of deeg voor hartige taart
  • 5 grote eieren
  • 3 bollen knoflook, gepeld en verdeeld in teentjes
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel tijm
  • 170 gram cheddarkaas
  • 400 gram spinazie, gewassen
  • 180 gram crème fraîche
  • 180 gram slagroom (opklopbaar)

Duik de keuken in voor deze quiche bomvol kaas en drie bollen knoflook

Nooit genoeg knoflook, toch? In deze romige quiche gebruiken we maar liefst drie hele bollen. Door de bereidingswijze wordt de smaak  van de knoflook zacht en zoetig, dus de quiche kan het prima hebben. De vulling van kaas, room en crème fraîche maakt van deze quiche echt comfort food. Dat je iets langer in de keuken staat dan normaal, nemen we voor lief, want dit gerecht is ongetwijfeld een succesnummer. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan de pagina.

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif een werkblad met bloem en rol het quichedeeg hierop uit tot een grote cirkel.
  • Verplaats het deeg naar een quichevorm van ongeveer 23 centimeter in doorsnee. Druk het deeg voorzichtig aan. Er mag een stukje deeg over de rand blijven hangen: vouw dit dan naar binnen. Zet de quichevorm met het deeg 15 minuten in de vriezer.
  • De quichebodem wordt eerst blind gebakken. Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Geen bakbonen in huis? Lees hier wat je als alternatief kunt gebruiken. Bak de bodem 25 tot 30 minuten in de oven. De korst moet dan droog en knapperig zijn.
  • Verwijder het bakpapier en de bakbonen. Klopt 1 ei op in een kleine kom. Bestrijk hiermee het deeg. Bak dan nog eens 10 tot 15 minuten en laat de deegbodem afkoelen.
  • Kook ondertussen de knoflook in een steelpan met zout water gedurende ongeveer 3 minuten. Giet af als de knoflook zacht begint te worden. 
  • Verwarm olie in een steelpan en bak hierin de knoflook op halfhoog voer. Roer regelmatig. Na ongeveer 2 minuten moet de knoflook goudbruin kleuren. Voeg dan de azijn en 250 milliliter water toe. Laat pruttelen op laag vuur, ongeveer 10 minuten. Voeg dan de ahornsiroop, rozemarijn en tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Blijf ongeveer 5 minuten lang doorroeren totdat het vocht is ingedikt.
  • Bestrooi de quichebodem met de kaas en daarbovenop de spinazie.
  • Meng de crème fraîche, de room en de rest van de eieren in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Giet dit mengsel in de quichevorm, bovenop de spinazie en de kaas. Schenk vervolgens de knoflook met de siroop in de vulling.
  • Bak de quiche gedurende 35 – 40 minuten in de oven. De vulling moet dan dik zijn geworden en goudbruine vlekken hebben. Laat een beetje afkoelen voor het aansnijden.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Zomerse witte sangria met galiameloen

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Bon Appétit | Beeld: Unsplash