Redactie Kookfans
20 min.
2 - 4 pers.
Ingrediënten
  • Voor de vulling:
  • Kliekjes boerenkoolstamppot, afgekoeld
  • 1 ei
  • Mosterd (optioneel)
  • Volle melk (optioneel)
  • Voor het paneren:
  • 2 eieren
  • Bloem
  • Paneermeel (of panko)

Zo maak je je kliekjes nog eens smakelijk op

Nu we steeds verder richting de winter gaan, is er niks zo lekker als een forse pan met stamppot. Boerenkool, hutspot, hete bliksem: you name it, wij smullen ervan. Maar je hebt ongetwijfeld wel eens kliekjes overgehouden van zo’n grote pan met winterkost. Natuurlijk kun je die makkelijk opwarmen en weer opdienen, maar wij hebben een héél smakelijk alternatief gevonden.

Gebruikers van de mobiele website vinden de ingrediënten onderaan het artikel.

Stamppot-kroketten

Yes, je leest het goed: stamppot-kroketten! In principe is een kroket niets anders dan een krokant jasje om een smakelijke, zachte binnenkant. En wat is stamppot boerenkool als niet zacht en smakelijk? Ook goed om te weten: als je niet van boerenkool houdt, dan is er nog geen vuiltje aan de lucht. Dit recept werkt namelijk net zo goed voor hutspot, en voor hete bliksem hebben we al eerder een soortgelijk recept gedeeld. Kortom: genoeg te kiezen qua stamppotsnacks!

Zo maak je de kroketjes met stamppot:

  • Meng 1 ei door je afgekoelde boerenkool-stamppot en roer tot een geheel.
  • Voeg eventueel mosterd toe naar smaak en meng ook dit door de stamppot. Let op: omdat proeven nu niet slim meer is door het rauwe ei, kun je beter te weinig dan te veel mosterd gebruiken. Je kunt de kroketjes met stamppot immers altijd nog serveren met extra mosterd.
  • Probeer nu een beetje van de stamppot tot een kleine staaf te rollen. Is het geheel te droog om goed te rollen? Meng er dan voorzichtig wat melk bij. Let ook hier goed op dat je niet in één keer te veel melk erbij doet.
  • Als de stamppot goed aan elkaar plakt en z’n vorm behoudt, rol je het mengsel in kleine balletjes van ongeveer 4 centimeter doorsnee.
  • Bestuif een oppervlak met bloem en rol de balletjes uit tot kleine staafjes.
  • Laat de staafjes een half uurtje opstijven in de vriezer. Zet ondertussen drie diepe borden klaar. Vul één bord met de eieren en klop deze los. Vul één van de andere borden met bloem en in het laatste bord doe je paneermeel.
  • Paneer nu de kroketten als volgt: haal ze eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei, en tenslotte door het paneermeel. Zorg dat ze volledig bedekt zijn en druk het paneermeel zachtjes aan.
  • Zet een pan met olie op het vuur of gebruik een frituurpan op zo’n 175 graden.
  • Doe nu de kroketjes met een paar tegelijk in de olie en frituur tot ze egaal goudbruin gebakken zijn.
  • Laat vervolgens uitlekken op een draadrek of dep eventueel overtollig vet eraf met een keukenpapiertje.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Met dit trucje maak je de lekkerste stamppot

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Landleven | Beeld: Pixabay, Ralf Gervink