Ingrediënten
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 2 friszoete appels (Elstar)
  • 20 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 450 gram aardappelpuree met boter (koelvers)
  • 1 liter frituurolie, indien gebruik van frituurpan
  • 2 eetlepels bloem
  • 80 gram panko
  • 4 eetlepels srirachasaus
20 maart 2019
20 min.
16 pers.

Zo maak je de lekkerste hete bliksemkroketten

Het oud Hollandse gerecht hete bliksem kennen we allemaal. Deze bekende stamppot bestaat uit aardappelpuree, appels, uien en gebakken spekjes. Om dit traditionele gerecht nóg wat spannender te maken, kun je er ook deze heerlijke kroketjes van maken! Even in de frituurpan of in de Airfryer en je hebt zo deze zelfgemaakte hete bliksemkroketten op de borreltafel staan!

Met deze ingrediënten maak je in totaal zo’n 16 hete bliksemkroketten.

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de hete bliksemkroketten:

  • Verhit een pan met een beetje bakboter en bak de spekjes in 5 minuten krokant. Schep de spekjes uit de pan en leg ze apart op een bord, bekleed met een vel keukenpapier.
  • Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleinere blokjes van ± een halve centimeter.
  • Verhit opnieuw de pan met de roomboter en bak de appelblokjes op middelhoog vuur voor ± 2 minuten. Schep de appelblokjes uit de pan en laat ze afkoelen op een bord.
  • Splits 2 eieren zodat alleen het eigeel overblijft (het eiwit wordt niet gebruikt).
  • Meng in een kom de eierdooiers, de appelblokjes en spekjes door de aardappelpuree.
  • Maak je handen nat en kneed van het mengsel 16 kleine kroketjes (ca. 8 x 3 cm). Leg de kroketjes 30 minuten in de vriezer om op te stijven.
  • Verhit de frituurpan tot 180 graden of verwarm de Airfryer voor op 180 graden.
  • Klop in een schaaltje 2 eieren los en vul twee andere schalen met de bloem en de panko.
  • Haal de bevroren kroketjes eerst door de bloem, vervolgens door het ei en als laatst door de panko. Herhaal deze stappen bij elke hete bliksemkroket.
  • Frituur maximaal 6 kroketjes per keer in ca. 3 minuten in de frituurpan tot ze goudbruin van kleur zijn. Of bak de kroketjes in de Airfryer voor ± 8 minuten tot ze goudbruin van kleur zijn.
  • Serveer de hete bliksemkroketten met de srirachasaus of een andere saus naar keuze.
  • Geniet ervan!

Bekijk hieronder de volledige instructie van de Allerhande:

Lees ook: Heerlijk: Franse uientosti! Dit ga je waarschijnlijk nog véél vaker maken!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: YouTube, Allerhande | Beeld: videostill, YouTube

Ingrediënten
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 2 friszoete appels (Elstar)
  • 20 gram roomboter
  • 4 eieren
  • 450 gram aardappelpuree met boter (koelvers)
  • 1 liter frituurolie, indien gebruik van frituurpan
  • 2 eetlepels bloem
  • 80 gram panko
  • 4 eetlepels srirachasaus