Ingrediënten
  • 50 gram basilicum, de blaadjes gescheurd
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram pijnboompitjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 milliliter goede extra vergine olijfolie
  • Snuf gof zeezout en vers gemalen zwarte peper
Ruth Stuut
1 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 50 gram basilicum, de blaadjes gescheurd
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram pijnboompitjes
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 milliliter goede extra vergine olijfolie
  • Snuf gof zeezout en vers gemalen zwarte peper

Dit recept tover je in een handomdraai op tafel

Huisgemaakte basilicumpesto vinden wij op de redactie van Kookfans zoveel lekkerder dan de pesto uit de potjes van de winkel. De sterke smaak van basilicum en knoflook is wat ons betreft niet te vergelijken met de kant-en-klare pesto. Op internet zijn talloze recepten te vinden, maar eigenlijk is de klassieker met basilicum toch wel onze favoriet. En ook nog eens heel eenvoudig te maken, binnen één minuut!

De keuken in

Om pesto te maken heb je een vijzel nodig. Dit keukengereedschap is ideaal voor het fijn malen van kruiden en specerijen. Vaak is het apparaat gemaakt van steen of graniet, maar ze bestaan ook van hout of zelfs metaal. Met een stamper kneus, stamp of plet je eigenlijk de ingrediënten samen. Het fijne aan een vijzel is dat je zelf kunt bepalen hoe grof je de kruiden gemalen wilt hebben. Houd je van wat lekkere chunks in je pesto? Dan kan je wat minder lang stampen met je vijzel zodat bijvoorbeeld de pijnboompitten lekker grofgemalen blijven.

Geen vijzel in huis? De keukenmachine is een prima vervanger. Het gaat nog een stukje sneller, en je kan meteen alle ingrediënten in het apparaat gooien. Je hebt iets minder controle over hoe fijn de kruiden gemalen worden, maar qua smaak zal de pesto niet onderdoen voor wanneer je een vijzel hebt gebruikt.

Zo maak je het:

  • Scheur alle blaadjes van de basilicum in kleine stukjes.
  • Doe alle ingrediënten behalve de olie samen in een vijzel of keukenmachine.
  • Gebruik je de keukenmachine: dan mogen alle ingrediënten samen in de keukenmachine om te vermalen.
  • Gebruik je de vijzel: maal de kruiden samen en voeg de olijfolie langzaam toe.

Zo simpel kan het zijn! Natuurlijk kan je zelf naar eigen smaak variëren met de ingrediënten. Over een teentje knoflook extra zal je ons niet horen klagen. Je kunt ook kiezen voor walnoten in plaats van pijnboompitten, of extra kruiden toevoegen zoals in dit recept met daslook. De mogelijkheden zijn gigantisch!

Ook lekker: Recept: gevulde eieren met pesto en pijnboompitten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy, Libelle | Beeld: Adobe Stock