Marlieke
Ingrediënten
  • 80 gram daslook
  • 20 gram peterselie
  • 50 gram walnoten of pijnboompitten
  • 1/2 rode peper
  • 75 gram Pecorino
  • Zout
  • Sap van 1/2 limoen
  • 50 milliliter olijfolie

Daslook is deze tijd van het jaar op heel veel plekken te vinden

Misschien heb je dit kleine plantje onlangs wel geroken tijdens een wandeling. De daslook is namelijk familie van de knoflook en de ui, en dat ruik je! Je kunt er deze heerlijke pesto van maken, maar er zijn een paar belangrijke dingen om op te letten.

Witte bloemen

Daslook groeit op schaduwrijke plekken, vaak onder bomen of struiken, in tuinen en in parken. Het plantje heeft helderwitte bloemen en was tot een paar jaar geleden een beschermde soort. Dat zou je niet zeggen als je goed oplet en ziet hoeveel er op sommige plekken staat! Van de bladeren van daslook kun je heerlijke pesto maken. Als je eventjes in de bladeren wrijft, zul je al snel een kenmerkende geur ruiken die wel iets weg heeft van ui, bieslook, knoflook en prei.

daslook

Wildplukken

Wees gewaarschuwd voordat je het plantje enthousiast uit een bos of een park plukt: wildplukken is namelijk officieel verboden in Nederland. Het wordt zelfs gezien als stroperij! In de praktijk zul je er heus niet voor worden aangehouden en wordt het eigenlijk bijna altijd gedoogd. Het is natuurlijk wel belangrijk om dit te weten en nooit zomaar schade toe te brengen aan de leefomgeving. Wil je het zekere voor het onzekere nemen: pluk dan daslook uit je eigen tuin of die van een bekende. Ook daar is het plantje namelijk heel vaak te vinden.

Daslookpesto maken

Het geeft veel voldoening om pesto te maken van bladeren die je zelf hebt geoogst! Let echter wel goed op tijdens het plukken, want je wilt natuurlijk geen giftige planten meepakken. Controleer ieder blad goed: ruik, voel en vergelijk, voordat je ermee gaat koken.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

  • Rooster eerst de walnoten of pijnboompitten in een droge koekenpan, circa 5 minuten.
  • Rasp de Pecorino-kaas. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de peper en hak de halve peper fijn.
  • Doe de daslook, peterselie, geroosterde noten of pitten, de kaas, de peper en een flinke snuf zout in de keukenmachine.
  • Laat draaien en schenk het sap van de limoen en de olijfolie er scheutje voor scheutje bij. Meng goed.
  • Voeg naar smaak meer olie en/of zout toe.
  • Klaar is je pesto! Heerlijk door de pasta, als dip of op een toastje.

Ook lekker: Pesto aspergetaartje met kaassaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Lekker Tafelen, IVN | Afbeeldingen: Unsplash