Renée Bootsma

Zo maak je een kazige, goudbruine tosti

Op de redactie van Kookfans zijn wij gek op een goede tosti. Heerlijk als lunch, maar ook perfect als avondeten bij een kom soep. Krokant, goudbruin brood met lekker veel kaas; heerlijk! We leggen graag aan je uit hoe je de perfecte tosti maakt.

Het juiste brood

Voor de perfecte tosti heb je goed brood nodig, het is tenslotte de basis van je tosti. Zelf zijn wij fan van een mooi wit brood, en dan voornamelijk de rustieke, ambachtelijke broden. Liever een ander soort brood? Dan kan dit ook prima. Houd er wel rekening mee dat een brood met pitten en zaden op hoge temperatuur sneller aanbrandt.

Kaas

Niet alleen de smaak, maar ook de smeltbaarheid van kaas is belangrijk voor de perfecte tosti. Een mix van goed smeltende kazen én een wat pittigere kaassoort creëert wat ons betreft de perfecte smaakcombinatie. Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van Hollandse jonge kaas, mozzarella en een oudere kaas. Natuurlijk kan je ook gewoon voor een simpele plak Hollandse kaas gaan, maar geloof ons: de combinatie van kazen tilt je tosti echt naar een hoger niveau.

Lekkere variaties

Je kunt het laten bij alleen kaas, maar je kunt ook eindeloos variëren met andere ingrediënten. Een lekkere plak ham is waarschijnlijk wel een van de bekendste ingrediënten voor op een tosti, maar denk ook eens aan salami, chorizo of spek. Natuurlijk kun je de tosti ook vegetarisch houden door er geen vlees aan toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor verse tomaten en een lekkere laag pesto, of ga voor gegrilde groente en een beetje tomatentapenade. Je kunt de lekkerste en gekste combinaties bedenken.

Bakken maar!

Om je tosti lekker bruin te krijgen aan de buitenkant, kun je hem insmeren met een laagje boter of wat mayonaise. Door de olie wordt de broodkorst lekker goudbruin en super krokant. De meeste mensen pakken al gauw een tosti-ijzer of contactgrill, maar bak je tosti’s eens in een goede koekenpan. Hierdoor wordt de tosti niet helemaal plat gedrukt en blijft het brood lekker luchtig. Zet het vuur niet te hoog, en laat je tosti lekker goudbruin bakken. Zodra de tosti de gewenste kleur heeft en de kaas goed gesmolten is, is het tijd om te genieten van je heerlijke tosti!

Lees ook: Zo bewaar je knoflook het best

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Miljuschka | Beeld: Adobe Stock