Ruth Stuut

Waar komt deze traditie vandaan?

Als kind hebben we allemaal wel de paaseitjes gezocht die onze ouders hadden verstopt. Of misschien zat jij wel aan de keukentafel eieren te verven. Maar, waarom doen we dit eigenlijk? En heeft dit eigenlijk wel iets te maken met de oorsprong van het paasfeest? Wij zijn eens op onderzoek uit gegaan.

Christelijk feest

Tijdens de paasdagen wordt volgens het Christelijk geloof de opstanding van Jezus na zijn kruisiging op Goede Vrijdag herdacht. Een reeks dagen die voor gelovige mensen dus een serieuze waarde heeft, terwijl het voor anderen vooral draait om een extra dagje vrij en een lekker paasontbijt. Hoe is dan toch de connectie tussen deze Christelijke feestdag en de eieren ontstaan? Nou, dat gaat een hele tijd terug! Volgens de Katholieke kerk begint 40 dagen voor Pasen een vastentijd, waarin het eten van zuivel en vlees niet toegestaan is. Eieren vallen dus ook in deze categorie. Ha, daar zit een linkje tussen de twee. Na de kruisiging op Goede Vrijdag, wordt tijdens herdacht en gevierd dat Jezus weer is opgestaan en komt er dus een einde aan de vastentijd. Zuivel en vlees, en dus ook eieren, mogen tijdens die dagen weer gegeten worden.

Eieren versieren

Juist in de tijd van het vasten worden de dagen langer, en gaan kippen na een langzame, donkere winter weer eieren leggen. Na zo’n periode waren er dus eieren in overvloed, en die moesten natuurlijk op! Naast deze praktische reden heeft het ook nog een diepere betekenis. Het ei staat namelijk symbool voor hoop op nieuw leven. Het symboliseert dus ook het nieuwe leven van Jezus na de opstanding uit de dood.

Het versieren van de eieren vind ook z’n oorsprong bij het Christelijk geloof. Omdat er een bijzondere gelegenheid gevierd werd, werden ook de eieren extra feestelijk gemaakt door ze te decoreren. Zo werd de herdenking een echt mooi, waardevol feest. Ook het verstoppen van eieren heeft een connectie met het geloof. Vroeger zouden boeren namelijk als een soort gebed voor een goede oogst eieren begraven op hun land. Wat een bijzondere tradities hè?

De paashaas

Dan is er nog het mysterie rondom de paashaas. Misschien zou je verwachten dat dit wezen ook te maken heeft met de Christelijke tradities, maar dat is niet het geval. Sterker nog, over de oorsprong ervan gaan verschillende verhalen de ronde. Eén van deze verhalen vertelt dat een haas tijdens de Middeleeuwen in Duitsland werd gezien als de godin Eastra, die symbool staat voor de lente en vruchtbaarheid.

Na verloop van tijd zijn de Christelijke tradities met het verhaal van de Paashaas verweven. Een haas maakt een hol in de grond, waar het beestje veilig woont. Als het knaagdier zijn huisje verlaat nemen vogels vaak de holletjes over om er nestjes van te maken. Ze leggen daar eitjes, en zo zijn de verhalen waarschijnlijk samengekomen: eitjes in een hazenhol? Daar heeft de Paashaas zijn eieren gelegd!

Lees ook: Ongelofelijk: kende jij dit bijzondere verhaal achter de Petit Beurre koekjes al?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: cjg043 | Beeld: Pexels / Cottonbro studio