Sara Bergsma
25 min.
3 pers.
Ingrediënten
  • 1 eetlepel lijnzaadmeel
  • 3 eetlepels water
  • 375 gram broccoliroosjes
  • 340 gram gekookte quinoa
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 15 gram edelgistpoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 65 gram bloem
  • Saus naar keuze, om te serveren

Lekker én gezond!

Knapperig, gezond én lekker: zo beschrijven wij deze overheerlijke broccoli bites. Deze smaakvolle, hapklare snacks zijn niet alleen super eenvoudig te bereiden, maar zitten ook boordevol voedzame ingrediënten. Door de combinatie van verse broccoli, lijnzaad, quinoa en kruiden ontstaat een perfect gebalanceerd tussendoortje waar je geen nee tegen wíl zeggen. Of je nu op zoek bent naar een smakelijk bijgerecht, een gezonde snack, of een verrassend hapje voor je volgende feestje, deze broccoli bites zijn de ideale keuze. 

Super gezond

Je kunt broccoli in oneindig veel verschillende gerechten verwerken en daarnaast is het een bron van vitaminen. Voor één specifiek orgaan is broccoli extra goed. Broccoli is namelijk supergezond voor de dunne darm, blijkt uit onderzoek. De wand van de dunne darm speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de doorstroming van water en voedingsstoffen vanuit het spijsverteringsstelsel naar de rest van het lichaam. Tegelijkertijd fungeert het als een barrière die andere voedseldeeltjes en schadelijke bacteriën tegenhoudt. Het is dus van groot belang dat de wand van de dunne darm zo optimaal mogelijk werkt. Broccoli draagt bij aan de bescherming van de wand van de dunne darm en vermindert hiermee de kans op de ontwikkeling van verschillende ziekten. Het kan dus geen kwaad om wat extra broccoli aan je dieet toe te voegen, en met dit heerlijke recept wordt dat nóg een stukje makkelijker.

Dit moet je doen:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Om het lijnzaadmengsel te maken, meng je het lijnzaadmeel en water in een kleine kom. Zet dit vervolgens opzij.
  • Breng in een kleine pan water aan de kook. Voeg de broccoliroosjes toe en kook 4 à 5 minuten, totdat ze gaar zijn. Haal de roosjes uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een snijplank.
  • Hak de roosjes fijn tot ze de consistentie van rijst hebben.
  • Doe de broccoli in een middelgrote kom en voeg de quinoa, knoflookpoeder, uienpoeder, zout, peper, edelgistpoeder, bakpoeder, lijnzaadmengsel en bloem toe. Roer goed tot de ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Gebruik je handen om hapklare balletjes te vormen van ongeveer 1,5 à 2 eetlepels per stuk, druk ze een beetje plat.
  • Leg de broccoli bites op een ingevette bakplaat en bak 20 tot 25 minuten. Draai ze op de helft even om.
  • Serveer met ketchup of een andere saus naar keuze.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: dit zijn de lekkerste koekjes ter wereld

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock