Esther Reitsema

Ook Nederlandse koekjes scoren goed

Wij kunnen ontelbaar veel lekkere koekjes bedenken, maar welke zijn eigenlijk écht de lekkerste ter wereld? Taste Atlas heeft een top 100 gemaakt met koekjes uit allerlei verschillende landen. We vertellen je welke volgens dat onderzoek tot de lekkerste behoren.

Nederlandse koekjes

Uit de top 100 blijkt dat ook wij Nederlanders er wat van kunnen op gebied van lekkere koekjes. Er zijn maar liefst acht lekkernijen van Hollandse bodem in de lijst verschenen. Bitterkoekjes, Arnhemse meisjes, kruidnoten, bokkenpootjes, kletskoppen, gevulde koeken én speculaas hebben een plekje in de top 100 bemachtigd. Uiteraard spant de stroopwafel de kroon: die nam een keurige zevende plaats in.

Alfajores

De felbegeerde eerste plaats is naar alfajores gegaan. Dit is een Argentijnse lekkernij die bestaat uit twee maïzenakoekjes ertussen dulce de leche, en die uiteraard ook een absolute favoriet is van onze koningin. Máxima deelde ter gelegenheid van haar 49e verjaardag het recept voor de koekjes.

Meer koekjes

Andere koekjes die hoog in de lijst staan, zijn macarons. Geen grote verrassing natuurlijk: het populaire sandwich koekje valt bij veel mensen goed in de smaak. Hetzelfde geldt voor de Franse madeleines, die ook een prominent plekje in de lijst hebben bemachtigd. Verder staan er ook een hoop klassiekers in: van de typisch Amerikaanse chocolate chip cookies tot de Italiaanse amaretti’s en de Duitse lebkuchen. Op nummer 2 staan de Schotse petticoat tails: zoete, boterachtige koekjes in de vorm van – jawel – een petticoat.

Eerlijk is eerlijk: al deze koekjes doen ons het water in de mond lopen. En uiteindelijk is het natuurlijk een kwestie van smaak, en vindt niet iedereen de alfajores het lekkerst. Toch vinden we het stiekem wel leuk dat ook de Hollandse koekjes ruim vertegenwoordigd zijn in de top 100!

Lees ook: Aha: zoveel thee mag je op een dag drinken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Max Vandaag, Taste Atlas | Beeld: Adobe Stock