Sara Bergsma

Dit wisten wij nog niet!

Broccoli, die groene, veelzijdige groente die we allemaal kennen en misschien zelfs een beetje voor lief nemen af en toe. Je kunt deze groene held namelijk in oneindig veel verschillende gerechten verwerken en daarnaast is het een bron van vitaminen. Maar wisten jullie al dat broccoli extra goed is voor één specifiek orgaan?

Dunne darm

Broccoli is erg goed voor de dunne darm, blijkt uit onderzoek. De wand van de dunne darm speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de doorstroming van water en voedingsstoffen vanuit het spijsverteringsstelsel naar de rest van het lichaam. Tegelijkertijd fungeert het als een barrière die andere voedseldeeltjes en schadelijke bacteriën tegenhoudt. Het is dus van groot belang dat de wand van de dunne darm zo optimaal mogelijk werkt. Broccoli draagt bij aan de bescherming van de wand van de dunne darm en vermindert hiermee de kans op de ontwikkeling van verschillende ziekten. Wij slaan vast een voorraad broccoli in!

Binnen de dunne darm werken drie verschillende celtypen nauw samen om de functies van de dunne darm te vervullen: de enterocyten, die verantwoordelijk zijn voor de opname van water en voedingsstoffen, de slijmbekercellen, die een beschermende slijmlaag produceren, en de Paneth-cellen, die lysosomen met spijsverteringsenzymen afscheiden en het lichaam beschermen tegen bacteriën afkomstig uit de darmen.

Waarom broccoli?

De onderzoeksresultaten onthulden dat broccoli specifieke moleculen bevat die zich hechten aan eiwitten in het lichaam. Deze binden op hun beurt aan DNA-sequenties. Volgens de onderzoekers leiden deze bindingsprocessen tot een reeks moleculaire acties. In eenvoudige bewoordingen: dit heeft uiteindelijk invloed op de darmcellen in de dunne darm.

Volgens de onderzoekers kan het in ieder geval geen kwaad om vaker broccoli te eten!

Ook lekker: Kun je gedeukte blikken voedsel beter weggooien?

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Adobe Stock