Sara Bergsma

Dit wisten wij nog niet!

Sommige producten kun je beter niet meer eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zoals vlees, vis en zuivel. Aan de andere kant zijn er ook een hele hoop producten die je nog prima kunt eten een paar dagen, of zelfs weken, nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zeker goed om in gedachten te houden, wanneer je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan. 

THT en TGT

Het is belangrijk om te weten wat de labels THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) betekenen, aangezien er wel degelijk verschil in zit. Producten met een THT-label, zoals bijvoorbeeld meel, bederven over het algemeen minder snel. Na de vermelde datum kan de kwaliteit weliswaar wat afnemen, maar ze kunnen daarna nog prima zonder risico geconsumeerd worden.

Bij producten met een TGT-label is het echter wel aan te raden om deze datum serieus te nemen, vooral bij items die makkelijk bederven. De TGT-datum is het laatste moment waarop het product veilig gegeten kan worden. Na deze datum is het noodzakelijk om het weg te gooien. Met name vlees kun je beter niet consumeren na de houdbaarheidsdatum. De overvloed aan bacteriën kan namelijk leiden tot een potentiële voedselvergiftiging.

Duurzaamheid

Over het algemeen gooien we voedsel te snel weg. Jaarlijks belandt er per persoon maar liefst 40 kilo aan voedsel in de prullenbak, wat zich vertaalt naar een verbluffende 800 miljoen kilo in totaal. Dit staat gelijk aan 100.000 vuilniswagens vol en kost ons ook nog eens gemiddeld 155 euro per persoon. Het opmerkelijke hieraan, is het feit dat een groot deel van dit weggegooide voedsel nog prima geconsumeerd had kunnen worden. Het is hoog tijd om bewustzijn te creëren rondom duurzaamheid en te ontdekken hoe we de verspilling van voedsel kunnen verminderen.

De twaalf producten

Daarom is het belangrijk om te weten welke twaalf producten je gewoon nog kunt eten na de houdbaarheidsdatum. Dat zijn de volgende producten:

 1. Melk
 2. Eieren
 3. Suiker
 4. Duitse sauerkraut en Koreaanse kimchi
 5. Chips
 6. Biscuits
 7. Gedroogde pasta
 8. Brood
 9. Ingeblikt eten
 10. Verpakte salade
 11. Chocolade
 12. Harde kaas

Lees ook: Dít is hoeveel kruidnoten je moet eten om een kilo aan te komen

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Happy in Shape | Beeld: Adobe Stock