Ingrediënten
  • Voor de puree:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gele ui
  • 165 gram zoete aardappelen
  • 165 gram aardappelen
  • 120 gram appel
  • 3 steeltjes verse tijm
  • 1 theelepel koosjer zout
  • 180 milliliter groentebouillon
  • Voor de ratatouille:
  • 3 zoete aardappelen
  • 3 aardappelen
  • 3 paarse zoete aardappelen
  • 1 delicata pompoen
  • 3 appels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 3 steeltjes verse tijm
Sara Bergsma
2 + 10 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • Voor de puree:
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gele ui
  • 165 gram zoete aardappelen
  • 165 gram aardappelen
  • 120 gram appel
  • 3 steeltjes verse tijm
  • 1 theelepel koosjer zout
  • 180 milliliter groentebouillon
  • Voor de ratatouille:
  • 3 zoete aardappelen
  • 3 aardappelen
  • 3 paarse zoete aardappelen
  • 1 delicata pompoen
  • 3 appels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 3 steeltjes verse tijm

Een heerlijke variatie op de Franse klassieker!

Met dit recept geven we een herfstige twist aan de Franse klassieker ‘ratatouille’, door de toevoeging van zoete aardappel. Dit kleurrijke gerecht is een feest voor de zintuigen en de zoete aardappel geeft een nieuwe dimensie aan dit traditionele recept. Bon appétit!

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Maak de puree: verhit in een middelgrote pan de olijfolie op middelhoog vuur. Snijd de ui in dunne, halve ringen en de zoete aardappel, aardappel en appel in blokjes.
  • Voeg de ui, zoete aardappel, aardappel, appel, tijm en zout toe aan de pan. Bak gedurende 8-10 minuten, tot de groenten hun sappen beginnen vrij te geven en zacht worden.
  • Voeg 120 milliliter groentebouillon toe en bedek de pan. Verlaag het vuur naar medium-laag en laat 20-25 minuten sudderen, tot de groenten volledig zacht zijn. Haal de pan van het vuur.
  • Verwijder de tijmstelen en gooi ze weg. Voeg de resterende 60 milliliter groentebouillon toe en gebruik een staafmixer om het geheel tot een gladde puree te pureren. Breng op smaak met extra zout indien nodig.
  • Verspreid de puree over de bodem van een gietijzeren koekenpan van 25 centimeter.
  • Snijd de zoete aardappelen, aardappelen, paarse zoete aardappel, delicata pompoen en appel in dunne plakjes van ongeveer drie millimeter.
  • Rangschik de zoete aardappelen, aardappelen, paarse zoete aardappelen, pompoen en appelschijfjes in een afwisselend patroon op de puree, werkend van buiten naar binnen. Druppel olijfolie erover en breng op smaak met zout, peper en tijm.
  • Bedek de pan met aluminiumfolie en bak de ratatouille gedurende 30 minuten, haal vervolgens de folie eraf en bak nog eens 20-25 minuten, tot de groenten zacht zijn en beginnen te bruinen.
  • Druppel wat extra olijfolie naar smaak over de ratatouille. Serveer warm.
  • Bon appétit!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: dit zijn de lekkerste koekjes ter wereld

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Adobe Stock