Sabine

Van rijst tot pasta en van kaas tot vlees

Je hebt het volgende gezegde vast weleens gehoord, die van dat de ogen groter zijn dan de maag. In bepaalde gevallen halen we veel meer in huis dan we op kunnen of bereiden we meer dan nodig is. En dan zit je met de restjes. Gelukkig kun je restjes vaak wel even bewaren. Wij vertellen je hoe lang precies en hoe je restjes het beste kunt bewaren. 

Hoe te bewaren?

Het is belangrijk om te weten hoe lang je iets kunt bewaren, zodat je niet per ongeluk iets opeet wat niet meer goed is. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hóe je iets dan precies moet bewaren. Dus daar duiken we nu eerst in.

Alle kliekjes die je hebt zou je in de vriezer of in de koelkast moeten bewaren. Zorg ervoor dat je koelkast niet warmer is dan 5 graden. Wacht ook niet te lang met het bewaren van je restjes. Het is belangrijk dat je dit doet binnen twee uur nadat je iets hebt gekookt. Anders is de kans groot dat bacteriën zich vermenigvuldigen. Daarnaast moet je restjes in bakjes bewaren die je kunt afdekken met een deksel, bijvoorbeeld in die van Mepal. Deze en andere bewaarbakjes kun je kopen bij coppens warenhuis.

Rijst

Heb je een restje met rijst? Ga dan voorzichtig te werk, want deze kliekjes kunnen al snel voor voedselvergiftiging zorgen. Plaats je bakje met rijst binnen een uur nadat je het hebt bereid in de koelkast en bewaar het niet langer dan zes dagen. Verwarm je het weer? Ook dan is het oppassen geblazen. Rijst moet namelijk op z’n minst tot 60 graden verwarmd worden.

Vlees

Van vlees weten we dat het allemaal bacteriën kan aantrekken als het niet juist wordt bewaard. Bewaar je kliekjes wit of rood vlees? Zorg er dan voor dat je het binnen twee dagen opeet en dat je het goed verhit, tot minstens 75 graden.

Een stukje vlees kun je natuurlijk ‘gewoon’ in een bakje bewaren, maar het is beter om vlees te bewaren in een saus. Op deze manier verliest het z’n sappen niet en blijft het mals als je het opnieuw verwarmt.

Groente

Veel groente over na het avondeten? Laat het dan op kamertemperatuur komen voordat je het in bakjes of zakjes doet. De bereide groenten blijven ongeveer twee dagen goed in de koelkast.

Brood

Hoeveel Nederlanders hebben niet een brood in de vriezer? Logisch, want een broods houdbaarheid kun je niet verlengen door het in de koelkast te bewaren. Brood vraagt wat dat betreft echt om koudere temperaturen. Wil je een brood in de vriezer bewaren? Kies dan wel voor een speciale vrieszak. De zakken waarin broden in de winkel te koop zijn, scheuren snel als je het in de diepvries stopt.

Kaas

Kaas bewaart iedereen standaard in de koelkast, maar als je het langer wilt bewaren, kun je het ook invriezen. De beste manier om je kaas in te vriezen? Dat is door het eerst te raspen en het daarna in een vrieszakje in de diepvries te plaatsen. Hierdoor kun je het makkelijker ontdooien.

Pasta

Heb je een heerlijk pastagerecht bereid? Dan kun je de restjes pasta (zonder saus) drie tot vijf dagen in de koelkast bewaren. Ga je het niet opeten in die periode? Dan kun je het ook nog tot acht maanden in de vriezer bewaren.

Lees ook: Handig: zo kun je restjes kip het beste opnieuw opwarmen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: House Beautiful | Beeld: Clem Onojeghuo (Pexels)