Redactie Kookfans

Deze kleine zaadjes zitten boordevol gezondheidsvoordelen

Misschien denk je bij lijnzaad wel aan vogelvoer. Maar wist je dat deze kleine smakelijke toevoeging aan je maaltijd ontzettend gezond is? De zaadjes zitten namelijk bomvol met stoffen die ontzettend belangrijk zijn voor je gezondheid.

Lijnzaad gezond

De zaadjes van lijnzaad zijn zo klein dat je je misschien afvraagt wat het nu precies is, en hoe dit zo gezond kan zijn. Lijnzaad is een klein vlaszaadje. S0mmige experts refereren aan het zaadje als een superfood: zoveel gezondheidsvoordelen zouden de kleine zaadjes in zich hebben. En dat klopt: het zit vol met een omega 3-vetzuur dat goed is voor hart en bloedvaten. Ook vind je in de kleine zaadjes kalium, calcium, magnesium én de vitamines B1 en B2. Daar bovenop komt dat lijnzaad goed is voor je stoelgang. De zaadjes zitten namelijk vol vezels. En ten slotte zitten er ook volop antioxidanten in lijnzaad. Dit helpt tegen de tekenen van ouderdom.

Keerzijde

Lijnzaad heeft echter ook een belangrijk nadeel. In de zaadjes vind je namelijk ook het stofje cyanogeen. Dit stofje kan je lichaam omzetten naar cyanide of blauwzuur. Dit is giftig, en een te grote hoeveelheid belemmert je ademhaling en kan zelfs leiden tot een hartstilstand. Gelukkig kun je dit makkelijk tegengaan: deze schadelijke stoffen verschijnen namelijk sneller hoe fijner je het lijnzaad maalt. Dus: gebruik liever heel of gebroken lijnzaad in plaats van gemalen zaadjes. Het Voedingscentrum adviseert om per dag maximaal twee eetlepels lijnzaad te eten.

Hoe gebruik je lijnzaad?

Nu vraag je je misschien wel af hoe je de zaadjes dan in je maaltijd verwerkt. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! De zaadjes smaken nootachtig en licht-bitter. Je kunt de zaadjes bijvoorbeeld in een smoothie stoppen om deze een crunchy randje te geven. Of gebruik de zaadjes eens in plaats van ei bij het bakken van een cake. Ook kun je natuurlijk een overheerlijk koolhydraatarm zaden- en notenbrood maken. Of gooi het lijnzaad over een salade voor een nutty smaak. De opties zijn (bijna) eindeloos!

Lees ook: Recept: pindakaas-banaan chiazaadpudding met lekkere crunch 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Tamara Gak