Ingrediënten
  • 150 gram amandelen
  • 125 gram walnoten
  • 120 gram zonnebloempitten
  • 130 gram pompoenpitten
  • 45 gram sesamzaad
  • 50 gram lijnzaad
  • 5 middelgrote eieren
  • Snuf zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Voor brood met olijfolie: 45 milliliter olijfolie
  • Voor brood met kwark: 200 gram magere kwark
10 januari 2019
60 min.
18 pers.

We maakten een variant met olijfolie en met kwark

Het wereldwijde web staat vol met diverse recepten voor zaden- en notenbrood. Zo noemt de een het super seed bread, de ander zegt Nordic Nut Bread en weer een ander zegt simpelweg nut and seed bread. Niet alleen de naam van het brood is anders, maar het recept zelf ook. Dat eieren in het brood moeten, is iets wat elke thuisbakker lijkt te hanteren. Maar de een doet er nog olijfolie in, de ander kwark en weer een ander kiest voor amandelmelk. We besloten daarom twee verschillende broden te maken. Eentje werd gemaakt met kwark en de ander met olijfolie.

De hoeveelheid zaden, noten en eieren zijn in beide recepten hetzelfde. Alleen voegden we aan het ene recept olijfolie toe en aan het andere recept kwark.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Hoe maak je het zaden- en notenbrood?

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Doe de helft van de amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten in een keukenmachine en maal dit tot er een grof meel ontstaat.
  • Doe het meel met de rest van de amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten in een kom en voeg het sesamzaad, lijnzaad, bakpoeder en zout toe. Roer even door.
  • Voeg de eieren toe en roer tot alles goed met elkaar is vermengd.
  • Roer als laatst de kwark óf olijfolie door het beslag.
  • Doe het beslag in de cakevorm en zet de vorm in de voorverwarmde oven.
  • Bak het brood in 50 à 55 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en serveer met kaas of alleen een beetje boter.

Verschil

Goed, het moment van de waarheid: zit er een groot verschil tussen de broden?

Kleur
De bovenkant van het brood dat met kwark was gemaakt, had een mooie, bruine kleur gekregen. Het brood dat gemaakt was met olijfolie was hetzelfde gebleven qua kleur.

Rijzen
De variant met kwark rees mooi. Het brood dat gemaakt was van olijfolie bleef precies hetzelfde.

Smaak en textuur
Tijdens het snijden van het brood viel het ons op dat het een fluitje van een cent was om mooie plakken te snijden van het brood dat gemaakt was met olijfolie. De kwarkvariant moest wat voorzichtiger gesneden worden als je mooie plakken wilt snijden. Beide broden smaakten even lekker. De variant met kwark was ietsje luchtiger en die met olijfolie had net wat meer bite. Wij concludeerden dat het even lekker was.

Conclusie
Als je het brood puur voor de smaak maakt, zit er niet veel verschil tussen. De variant met olijfolie is geschikt voor mensen met een lactose-allergie, maar het brood met kwark bevat veel minder vet en veel meer eiwitten. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Lees ook: recept: brood van zoete aardappel met limoenglazuur

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron en beeld: Kookfans

Ingrediënten
  • 150 gram amandelen
  • 125 gram walnoten
  • 120 gram zonnebloempitten
  • 130 gram pompoenpitten
  • 45 gram sesamzaad
  • 50 gram lijnzaad
  • 5 middelgrote eieren
  • Snuf zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Voor brood met olijfolie: 45 milliliter olijfolie
  • Voor brood met kwark: 200 gram magere kwark