Ook bloem en suiker kun je prima vervangen door andere ingrediënten

Daar sta je dan. Keukenschort voor. Alle ingrediënten voor die heerlijke cake of taart op het aanrecht. Behalve dan de eieren. En de boter. Shit! Je hebt natuurlijk ook geen zin om weer speciaal naar de supermarkt te gaan. Snappen we. Gelukkig kun je je recept nog prima maken, met wat aanpassingen hier en daar. Wij zetten de beste alternatieven op een rijtje, zodat jij je cake gewoon kunt bakken.  

Geen bloem?

Wil je lekkere koekjes of een cake gaan bakken, maar heb je geen bloem meer in huis? We snappen het als je geen zin hebt om speciaal daarvoor naar de supermarkt te gaan. Als je wel havervlokken in huis hebt, ben je gered. Door deze te mixen in de blender, kun je de vlokken zo fijn malen als je wilt. Zo krijgt het dezelfde structuur als bloem. Naast havervlokken kun je ook maïzena of amandelpoeder gebruiken.

Geen eieren?

Heeft je partner nét het laatste ei gebruikt voor een omeletje, terwijl jij aan een lekker recept wilde beginnen? No worries. Een ei maakt je gerechten en baksels luchtig en zorgt voor binding. In plaats van een ei kun je daarom ook prima een fijngeprakte halve banaan gebruiken. Wat ook goed werkt, is appelmoes. Vervang één ei met zo’n 50 gram appelmoes. Ook kun je een ‘ei’ van lijnzaad maken. Neem twee eetlepels lijnzaad en laat deze kort in een bodempje water weken. Giet dit mengsel vervolgens door je beslag heen. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei bijvoorbeeld ook 50 gram tomatenpuree, pompoenpuree of aardappelpuree gebruiken als je geen eieren in huis hebt. Daarnaast kun je ook twee eetlepels maïzena of aardappelzetmeel mengen met twee eetlepels water.

Geen suiker?

Heb jij geen suiker in huis of wil je gewoon met wat minder suiker bakken? Dan heb je gelukkig nog genoeg andere (gezondere!) opties! Kies bijvoorbeeld voor honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. Ook appelmoes en bananencompote zijn goede suikervervangers.

Geen paneermeel?

Als je niet zo vaak paneermeel gebruikt in je gerechten, is het niet zo gek dat je het zonde vindt om een heel pak ervan te kopen. Gelukkig heb je ook prima alternatieven om mee te bakken. Verkruimel bijvoorbeeld gewoon een beschuitje of een geroosterd sneetje brood. Ook hiermee geef je je gerechten een lekker krokant jasje.

Geen boter?

Heb je net alle ingrediënten in huis gehaald, ben je de boter vergeten. We herkennen het allemaal. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor boter. Wij zetten eerder al de beste botervervangers voor iedere situatie op een rijtje. Zo kun je voor het bakken van taarten en cakes het beste margarine of zonnebloemolie gebruiken. Maar ook olijfolie is hiervoor een goede optie, leerden we onlangs van de Italianen. Ook kun je Griekse yoghurt gebruiken. Als het recept bijvoorbeeld vraagt om 240 gram boter kun je de boter halveren en dus 120 gram boter gebruiken en vervolgens 70 gram Griekse yoghurt. Ook komt appelmoes hier weer goed van pas. In plaats van 200 gram boter gebruik je dan 100 gram appelmoes. Genoeg alternatieven om mee te bakken, dus!

Lees ook: Recept: pure chocolade bananenbrood

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels