Sanne

En we vertellen je ook meteen hoe je de soep het beste weer kunt ontdooien 

Het wordt koeler, het regent veel en het waait hard: de herfst heeft duidelijk zijn intrede gedaan. Op zulke dagen is soep een ideaal gerecht. Snel, makkelijk én lekker. Wat willen we nog meer? Heb je nou iets te veel soep gekookt of ben je alleen en is een pan soep sowieso te veel? Vries de resterende soep dan in. Dan maak je het jezelf de volgende keer nóg makkelijker! Met deze tips doe je dat het beste.

Bewaren 

Om te beginnen: waar bewaar je de overgebleven soep in? Het makkelijkste is om dat in vershoudbakjes te doen. Als je een glazen variant gebruikt, moet je even goed checken of deze in de vriezer kan. Gebruik je een van plastic? Dan het liefst een die BPA-vrij is, zodat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij het opwarmen in de magnetron. Vul de vershoudbakjes niet tot de rand, vloeistoffen zetten in de vriezer namelijk altijd iets uit. Laat dus een paar centimeter ruimte over aan de bovenkant.

Datum

Als je vaker soep (of ander eten) invriest, dan is het verstandig om de bakjes te voorzien van een datum. Dit kan heel gemakkelijk met een stukje schilderstape en een watervaste stift. Schrijf op welke soep het is en wanneer hij is gemaakt. Dan kun je later makkelijk zien welke soep het eerst op moet. Soep kun je in de vriezer zo’n drie maanden bewaren, in de koelkast is dat slechts vier dagen.

Ontdooien

We weten nu hoe we onze soep het beste kunnen invriezen. Maar hoe ontdooien we de ingevroren soep weer als we de maaltijd een week later willen nuttigen? Idealiter bedenk je dat een of twee dagen van tevoren, dan kun je de soep in de koelkast zetten en rustig laten ontdooien. Echter snappen we ook dat je het last minute bedenkt óf enorme haast hebt en nog ‘even snel’ iets wilt eten. Doe in dat geval het afgesloten vershoudbakje in een kom warm water. Ververs het warme water zodra het afkoelt, net zo lang tot de soep vloeibaar genoeg is om in een pan op te warmen. Verwarm de soep op laag vuur en blijf het goed doorroeren.

Dikke puree

Grote kans dat jouw soep meer op een dikke puree lijkt als je het uit de vriezer hebt ontdooid. Logisch, want de vaste bestanddelen nemen vaak het vocht op. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door een kop hete bouillon door de soep te roeren, samen met een kneepje citroensap. Dat doet vrijwel iedere soep goed!

Recepten

Heb je inmiddels zin gekregen in een lekkere kom soep? Ga dan eens voor romige paprika-tomatensoep, Thaise groene currysoep met garnalen of makkelijke en snelle broccoli-kaassoep. Liever een vullende soep? Dan is aardappelsoep met cheddar en bacon, romige zuurkoolsoep met croutons en royale kaaslaag of hamburgersoep misschien iets voor jou.

Ook lekker: Recept: romige Griekse kippensoep met citroen en ei

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels