Wist jij dit?

Knoflook speelt vaak een grote rol in onze gerechten en we vinden het dan ook een veelzijdig ingrediënt om te gebruiken. Maar blijkbaar is er een verschil in hoe je het bereidt: zelf snijden, persen in een knoflookpers of raspen. Daarom zetten we ze op een rijtje! 

De smaak

Knoflook is een grote smaakmaker in menig gerecht. Toch zit er wel degelijk een verschil in hoe je de groente bereidt voordat je het aan het recept toevoegt. En dit is interessant, want hierdoor weet je zeker dat je de juiste variant gebruikt voor je pasta of soep.

Persen of raspen

Gebruik jij steevast je knoflookpers om je knoflook kleiner te maken? Dan krijg je knoflook met een scherpe smaak. Dit is fijn, want hiermee geef je gerechten waarin knoflook belangrijk is nog meer smaak. Denk aan aioli of knoflookbrood. De scherpe smaak komt door de geperste of geraspte stukjes knoflook. Door het persen en raspen gaan de cellen in de knoflook kapot waardoor je een scherpe smaak krijgt. Als je de smaak te heftig vindt, kun je ervoor kiezen om kleine stukken knoflook in een laag olie te bakken. Dit geeft een zoetere smaak aan je gerecht. Let wel op, want de stukjes kunnen snel verbranden.

Snijden met een mesje

Als je geen knoflookpers in de buurt hebt of liever knoflook zelf snijdt, dan heeft dat ook weer effect op je gerecht. Het zorgt namelijk voor een milde knoflooksmaak, en blijft hierdoor op de achtergrond in je gerecht. Bij geroosterde groentes, bijvoorbeeld. Enne, wist je ook dat het snijden van de groente een paar gezondheidsvoordelen heeft. Zo komt er bij deze manier van bereiden het enzym alliinase vrij, dit is een enzym dat gezonde vezels bevat en gezond is voor je darmflora. Ook zorgt de hoeveelheid antioxidanten in het enzym voor een hoger immuunsysteem.

Gelijk uitproberen? Recept: knoflookboter-zalm uit de oven

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels