Sanne

Wij hebben het antwoord!

Televisiekoks die hun messen vakkundig langs het aanzetstaal halen: het ziet er spectaculair uit. Als fanatieke thuiskok wil je dat natuurlijk ook! Grote kans dat je zelf een aanzetstaal in je messenblok hebt staan. Echter is het een fabel dat je je messen slijpt met zo’n ijzeren staaf. Dat is namelijk niet het geval. Wat het dan wel doet? Dat leggen we graag uit!

Aanzetten

Was jij altijd in de veronderstelling dat je je messen slijpt met een aanzetstaal? Dan moeten we je helaas uit de droom helpen. Toch is het geen onnodige tool in je messenblok. Een aanzetstaal zorgt er namelijk voor dat je messen minder snel bot worden. Je mes wordt bot vanwege de vele kleine haakjes en oneffenheden die erin zitten. Die ontstaan door het snijden. Het aanzetstaal duwt als het ware die haakjes weer recht, maar haalt geen mentaal weg van het blad.

Niet te redden met aanzetstaal

Is je mes al bot? Dan is het helaas niet meer te redden met een aanzetstaal. Messen worden uiteindelijk allemaal bot vanwege het vele gebruik. Met het aanzetstaal bescherm je je mes en rek je de levensduur. Als hij al bot is, dan zul je hem moeten slijpen.

Slijpen

Bij het slijpen van je messen, wordt de buitenkant van het blad eraf geslapen. Hiermee verandert de vorm van je mes. De rand van je mes wordt opnieuw scheer gemaakt, zodat je weer soepel door je groenten of vlees kunt snijden. We hebben inmiddels geleerd dat je niet kunt slijpen met een aanzetstaal, maar hoe moet het dan wel? Je kunt hiervoor een watersteen of een elektrische messenslijper gebruiken.

Vak apart

Zie je dat slijpen niet helemaal zitten om zelf te doen? Dan kun je je keukengerei natuurlijk ook naar een professionele slijper brengen. Messen slijpen is namelijk een vak apart. Je wilt wel dat goed gebeurt en niet eindigen met een misvormd mes dat zijn werk niet meer goed doet. Het professioneel laten slijpen kost je een paar euro per mes, maar dan weet je wel zeker dat je je mes weer vlijmscherp terugkrijgt. Veel kookwinkels bieden deze service. Als jij je messen goed onderhoudt met een aanzetstaal en eens in de een of twee jaar slijpt, gaan ze jaren mee!

Lees ook: Zo maak je een messenblok schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pixabay