Jasmijn

Lekker makkelijk

We hebben het tegenwoordig allemaal enorm druk. Na een dag werken of huishoudelijke taken hebben we vaak geen zin meer om te koken. Meal prepping is een goede oplossing voor dat probleem. Bovendien zorgt het ervoor dat je minder wordt verleid om eten te bestellen.

Wat is meal prepping eigenlijk?

Meal prepping is een planningsmethode waarmee je om je dagschema heen werkt. Je hoeft er niet elke dag tijd voor te maken, waardoor het je op de lange termijn tijd scheelt. Er worden drie verschillende soorten meal prepping onderscheiden:

  • Grote hoeveelheden in een keer maken. Je gebruikt dan bijvoorbeeld tijd in het weekend om een grote hoeveelheid van een bepaalde maaltijd te maken. Vervolgens verdeel je dat eten in kleine porties en vries je het in. Daardoor hoef je de dagen daarna niet na te denken over wat je gaat koken.
  • Individuele porties maken. Hierbij bewaar je kleine porties van maaltijden en doe je die in bakjes, zodat je altijd eten mee kunt nemen als je ergens naartoe moet.
  • Ingrediënten voorbereiden. Je bereidt dan geen volledige maaltijden voor, maar zorgt er wel voor dat je het snij- en hakwerk voor een aantal dagen doet. Op het moment dat je dan gaat koken, hoef je alleen maar dingen in een pan te gooien.

Meal prepping kan ervoor zorgen dat je meerdere dagen achter elkaar hetzelfde eet. Wil je dat voorkomen? Zorg er dan voor dat je verschillende kruiden, specerijen of dressings aan de porties toevoegt.

Ik wil gaan meal preppen: waar moet ik beginnen?

Stap 1 bij elke vorm van meal prepping is om verschillende luchtdichte, herbruikbare bakjes in huis te halen. Je moet immers veel eten gaan opslaan in je vriezer of koelkast, dus het is belangrijk dat bacteriën worden geweerd.

Stap 2 is het downloaden van een meal prepping app. Daarin kun je allerlei dingen over je meal prepping bijhouden, waardoor je het overzicht behoudt. Je kunt bijvoorbeeld een boodschappenlijst maken en recepten opslaan. Deze stap is optioneel: je kunt dit ook in een boekje bijhouden of ervoor kiezen om op je eigen geheugen te vertrouwen.

Stap 3 is het bepalen van maaltijd, dag en hoeveelheid. Het is belangrijk om van tevoren voor jezelf helder te hebben op welke dagen je aan de slag gaat, zodat je op die dagen wat tijd in je agenda kunt vrijmaken. Daarnaast moet je natuurlijk weten wat je wilt maken. Heb je totaal geen inspiratie? Investeer dan in een paar goede kookboeken waar je altijd op terug kunt vallen.

Hoeveelheden zijn ook belangrijk, aangezien je daarmee bepaalt voor hoeveel dagen je vooruit kookt. Wil je niet de hele week hetzelfde eten? Dan is het verstandiger om voor drie dagen vooruit te werken in plaats van vijf. Veel mensen kiezen ervoor om op woensdag en op zondag aan meal prepping te doen.

Hoe lang kun je het eten dat je bij meal prepping maakt bewaren?

Doorgaans kun je voorgekookt voedsel 2 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Leg je het in de vriezer, dan kun je er een stuk langer mee doen: 3 tot 4 maanden. Dit hangt wel van de ingrediënten af. Wil je zeker weten dat je geen voedselvergiftiging van het eten oploopt? Bewaar het dan altijd op een maximale temperatuur van 4 graden.

Welk voedsel kan ik makkelijk preppen?

Er zijn verschillende voedselsoorten die erom bekend staan dat ze lang houdbaar zijn, waardoor je ze in veel meal prepping gerechten kunt gebruiken. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rij gezet:

  • Bevroren groenten (broccoli, bloemkool, spruiten, boontjes en erwten)
  • Zetmeelrijke groenten (pastinaak, zoete aardappel, cassave)
  • Harde verse groenten (wortels, selderij, paprika, kool, radijs)
  • Volkorenproducten (quinoa, haver, boekweit)
  • Fruit (bananen, sinaasappel, pruimen, perziken, appels en peren)
  • Noten en zaden (walnoten, amandelen, chai, pinda’s en pompoenzaadjes)

Lees ook: Sperziebonen doppen? Op deze manier gaat dat makkelijk én snel

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash, Ella Olsson