In een papieren zak, in een kom met vershoudfolie of tóch gewoon in de verpakking?

Verse champignons zijn onmisbaar in de keuken van menig kookfan. De groente is een smaakmaker in menig gerecht, zoals bijvoorbeeld in paella of door de pasta. Of wat dacht je van een romige champignonsoep op een koude avond? Hoe heerlijk ze ook zijn, verse champignons kunnen behoorlijk prijzig zijn én blijven over het algemeen niet lang goed. Daarom besloot de redactie van The Kitchn op zoek te gaan naar de beste manier om de groente te bewaren. 

Verschillende manieren

Het internet staat bomvol met manieren en tips om je champignons een langer leven te geven. Zo zegt de een dat je champignons het beste in een plastic tas met keukenpapier kunt bewaren, terwijl de ander aanraadt ze te bewaren in een papieren zak. The Kitchn besloot de proef op de som te nemen en testte de zes meest populaire manieren van het internet om champignons te bewaren:

  • Kom met vershoudfolie
  • Plastic tas met keukenpapier
  • Papieren zak met keukenpapier
  • Kom met keukenpapier
  • Papieren zak
  • De originele verpakking

Slechtste manier

Uit de test komt een duidelijke verliezer naar voren: de plastic tas met keukenpapier. De theorie hierachter is dat het keukenpapier het vocht van de champignons absorbeert, terwijl de open plastic zak voor ventilatie zorgt. In de praktijk bleek dit niet helemaal zo te werken. Na tien dagen zaten de champignons in de plastic tas allemaal onder een dun laagje slijm en roken ze heel sterk. Ook de vershoudfolie wist weinig champignons van de verderving te redden. “De bodem van de kom was vochtig. De helft zat onder een dunne laag slijm, maar het was niet zo erg als die in de plastic zak. Twee van de champignons waren vrij donker geworden”, klinkt het eindoordeel. Hetzelfde oordeel geldt helaas voor de originele verpakking. Het is wel duidelijk: plastic is niet zo vriendelijk voor de groente.

Beste manier

Waar je champignons ver uit de buurt moet houden van plastic, is papier duidelijk een betere manier om de groente in te bewaren. Zo kwam de papieren zak goed uit de test. “Alle champignons waren droog en lichtelijk gerimpeld. Vier hadden een paar donkere plekken. Er was geen vervelende of sterke geur”, blijkt uit de test. Een nóg betere manier om de groente te bewaren, is de papieren zak met keukenpapier. “Na de tien dagen waren er helemaal geen slijmerige champignons. Drie ervan waren iets donkerder, terwijl de andere lichtbruin waren. Drie waren ook een beetje gerimpeld”, klinkt het eindoordeel. En hoewel het nog altijd beter is om je verse champignons zo snel mogelijk – of in ieder geval binnen vijf dagen – op te peuzelen, is een papieren zak met keukenpapier de beste oplossing om de groente een langer leven te schenken.

Lees ook: Ontrafeld: kun je champignons nu wel of niet wassen met water?

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, Önder Örtel