Marlieke

We hebben altijd geleerd dat we de paddenstoelen niet mogen omspoelen

Champignons komen soms ietwat groezelig uit het doosje. Die zwarte puntjes halen we er liever af voordat we ze in de pan gooien. We hebben altijd geleerd dat hier absoluut geen water aan te pas mag komen – maar wat gebeurt er eigenlijk als we de champignons wel afspoelen?

Borstelen en boenen

Hoewel de neiging soms groot is om de paddenstoelen even kort onder de kraan te houden, blijven we ze braaf schoonboenen met een droog borsteltje of velletje keukenpapier. Vochtige champignons zouden immers hun smaak verliezen. Tenminste, dat is wat we altijd hebben geleerd. Maar klopt dit wel? Wat gebeurt er nu echt als we de champignons met water wassen?

Tachtig procent water

Een champignon bestaat van nature al uit zo’n tachtig tot negentig procent water. Vaak is ons verteld dat de paddenstoel razendsnel nog meer water opneemt en daardoor zijn heerlijke smaak verliest. Volgens sommige voedselexperts klopt dat echter niet. Chef-kok Kenji Lopez Alt ontdekte bijvoorbeeld dat een champignon slechts twee procent van zijn eigen gewicht aan water opneemt. Wanneer je de paddenstoel 15 seconden langer in de pan laat bakken, dan is dit zo weer verdampt. Het zou dus geen probleem zijn om de champignons met water te wassen en droog te deppen voordat ze de pan in gaan.

Snel te werk gaan

Een belangrijke noot daarbij is dat je de champignons pas op het allerlaatste moment schoonmaakt. Was je de paddenstoeltjes en laat je ze vervolgens nog even liggen – bijvoorbeeld terwijl je de andere ingrediënten snijdt – dan kunnen ze slijmerig worden. Gooi ze het liefst dus zo snel mogelijk na hun douchebeurt de pan in. Let er ook op dat je niet te veel champignons tegelijk bakt. Ook als de paddenstoelen onvoldoende ruimte krijgen, kunnen ze een vochtige substantie vormen.

Schone champignons

Vergeet niet: er is ook helemaal niets mis met het schoonborstelen van de champignons. Je voorkomt erin ieder geval mee dat de eetbare paddenstoelen slijmerig worden. Maar mochten je champignons erg vies uit de verpakking komen, dan kan een snelle wasbeurt dus eigenlijk geen kwaad. Weer wat geleerd!

Lees ook: Waarom je nooit een hete pan direct moet afwassen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pixabay