Vivian

Wil je wat kilo’s kwijt? Verander dan niet alleen wat je eet – maar ook wat je drinkt

In 2019 had één op de twee volwassen Nederlanders overgewicht. Het is dan ook niet gek dat veel mensen wat kilo’s kwijt willen. Bootcampen, sportschool, gezonde salades en minder calorieën: allemaal middelen die worden ingezet om af te vallen. Toch wordt vaak een belangrijk onderdeel vergeten: drinken. Drink deze 11 gezonde drankjes als je wilt afvallen.

1. Water

Het zal je niet verbazen dat water op nummer 1 in dit lijstje staat. Water is hét gezondste drankje wat je kunt drinken als je wilt afvallen. Drink een glas water voor een maaltijd, en je merkt dat je al snel voller zit en dus ook minder zult eten. Vaak heb je namelijk het gevoel dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk gewoon dorst hebt. “Hoe meer water je drinkt, hoe meer gewicht je zult verliezen”, zegt voedingsdeskundige Ilana Muhlstein. Hoeveel water je per dag moet drinken, verschilt per persoon. Voor de één is 1,5 tot 2 liter op een dag het minimum, terwijl een ander weer 3 liter nodig heeft. Op deze manier bereken je hoeveel water jij per dag nodig hebt. Genoeg water drinken helpt je niet alleen bij het afvallen, het is ook nog eens heel goed voor je huid. Vind je het lastig om genoeg water te drinken gedurende de dag? Probeer dan eens deze negen trucjes.

2. Water met fruit

We snappen het als je op een gegeven moment zat wordt van alleen water. Geef je water daarom een smaakje. Dat doe je makkelijk door wat vers fruit toe te voegen. Wij zetten eerder al zes heerlijke opties voor water met een smaakje op een rijtje. Ook kun je een klein beetje sap toevoegen aan je glas water, zoals cranberry-, sinaasappel- of grapefruitsap. Zo is je ‘saaie’ watertje iets zoeter, maar is het nog steeds één van de gezondste drankjes als je wilt afvallen.

3. Groene thee

In groene thee zitten speciale antioxidanten, catechines. Deze catechines zouden de stofwisseling stimuleren en ervoor zorgen dat je lichaam meer vet verbrandt. Een analyse van veertien studies wees uit dat mensen die veel groene thee dronken zo’n vier kilo meer afvielen dan mensen die geen groene thee dronken. Wil je je groene thee nog iets gezonder maken? Gebruik dan eens deze tip.

4. Zure kersensap

Een slechte nachtrust wordt veelal gelinkt aan overgewicht, gewicht aankomen en moeite met afvallen. Een vrucht die je kan helpen beter te slapen, is de zure kers. Het eten van zure kersen of het drinken van zure kersensap kan je slaapkwaliteit verbeteren. In deze lekkere, gezonde vruchtensap zit van nature veel melatonine en tryptofaan. Deze stoffen zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt én ook nog eens veel dieper en langer doorslaapt. In een dierproef kregen twee groepen ratten hetzelfde vetrijke dieet. De ene groep ratten kreeg hier gevriesdroogde zure kersenpoeder bij, de controlegroep kreeg dit niet. De ratten die de zure kersen kregen, ondervonden een vermindering van negen procent in buikvet en andere tekenen van stofwisselingsziekten.

Lees op de volgende pagina welke gezonde drankjes je nog meer moet drinken om af te vallen.

Pagina 1/2