Sabine

Voortaan hoef je ze niet meer bij de bakker te halen

De (klein)kinderen vinden het lekker, want het heeft geen korstjes en ook volwassenen genieten van krentenbol met een beetje roomboter of een plakje kaas. Heerlijk, die krentenbollen. Hoog tijd om ze eens zelf te maken!

Dit heb je nodig voor twintig krentenbollen:

  • 300 gram rozijnen
  • 500 gram bloem
  • 15 gram gedroogde gist
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 300 milliliter melk
  • 2 eieren
  • 10 gram zout
  • 50 gram boter
  • Rasp van 1 citroen

Zo maak je het:

  • Zet de rozijnen minstens een uurtje in een water zodat ze zacht worden.
  • Verwarm de melk tot deze lauw is en schenk dit daarna over in een kom. Los de suiker en gedroogde gist op in de melk. Zeef de bloem en voeg daarna de bloem toe aan de melk. Kneed met de hand tot het een mooi deeg is. Doe dit niet gehaast! Het kneden is erg belangrijk voor lekkere bolletjes.
  • Vorm een grote bal van je beslag en leg een schone theedoek over de kom. Laat dit daarna twintig minuten rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld vlakbij je verwarming.
  • Laat de boter op kamertemperatuur komen en doe dit in een andere komt. Doe een ei in de kom en doe van het andere ei alleen de dooier in de kom. Bewaar het overige eiwit wel! Voeg daarna in de kom ook nog de citroenrasp en zout toe. Meng dit goed met elkaar.
  • Roer dit mengsel daarna door je deeg. Giet de rozijnen af en dep ze droog met wat keukenpapier. Kneed daarna de rozijnen door het deeg. Blijf dit doen tot je deeg soepel is en niet meer plakt. Blijft je beslag nattig? Voeg dan nog wat extra bloem toe.
  • Vorm weer een bal van je beslag en laat het weer twintig minuten rijzen onder de theedoek.
  • Haal je deeg na het rijzen weer tevoorschijn en maak van je deeg een lange rol en snijd hier 20 gelijke delen uit. Vorm daarna de deeltjes in bolletjes en leg ze op bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de balletjes zit. Laat het nog twintig minuten staan voordat je het in de oven zet. Klop ondertussen het eiwit dat je bewaart hebt op en voeg een paar druppels water toe. Kwast daarna de bovenkant van je bolletjes in met het eiwitmengsel.
  • Zet daarna de bakplaat in een voorverwarmde oven van 250 graden. Laat de krentenbollen in 15 minuten bruinbakken.

Tip: komen die twintig krentenbollen bij jou niet zo snel op? Dan kun je ze gerust invriezen.

Meer broodrecepten? Bekijk deze recepten dan ook eens: 

Zo maak je brood in de Airfryer
Chocoladebrood met Nutella
Smeuïg kaneelbrood

Bron: Koken voor mijn dochter. Beeld: Videostill YouTube Leo Pelzer