Sara Bergsma

Valt het je mee of tegen?

In het land van molens, tulpenvelden en stroopwafels is er nóg een lekkernij die een bijzonder plekje in de harten van de Nederlanders heeft veroverd: chocolade. Nog altijd wordt er in Zwitserland het meest van deze lekkernij gegeten, maar hoeveel kilo chocolade verorberen wij Nederlanders eigenlijk? 

4,5 kilo

Schrik niet, maar in Nederland eten wij per persoon gemiddeld 4,5 kilo chocolade per jaar. Online circuleren verschillende cijfers als het gaat om onze gemiddelde chocolade-inname. Volgens Statista bedraagt de jaarlijkse chocoladeconsumptie in Nederland 5,1 kilo, terwijl Nestlé uitkwam op 4,5 kilo chocolade. Fairtrade Nederland sluit zich aan bij Nestlé en houdt het op 4,5 kilo chocolade per jaar.

Veel suiker

Nederlanders consumeren gemiddeld dus zo’n 4,5 kilogram chocolade per jaar. En iedereen mag voor zichzelf bepalen of ‘ie dat veel, of juist weinig vindt. Feitelijk komt 4,5 kilo chocolade overeen met ongeveer 22,5 reep van 200 gram. En in deze chocoladerepen gaat weer een aanzienlijke hoeveelheid suikerklontjes schuil. Maar aan de andere kant eten we ongeveer één reep chocolade per 2 weken, en dat vinden wij dan weer hartstikke meevallen.

Gezondheidsvoordelen

Ook is chocolade lang niet alleen maar slecht voor je; er zijn zelfs verschillende gezondheidsvoordelen aan verbonden. Zo bevat pure chocolade bijvoorbeeld veel antioxidanten. De antioxidanten in pure chocolade worden in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals afname van ontstekingen en het risico op hartziekten. De chocolade-variant zou zelfs meer antioxidanten bevatten dan bosbessen en frambozen, welke ook erg rijk zijn aan antioxidanten.

Ook is chocolade goed voor de gezondheid van je hart. Wel is het belangrijk om te weten dat het hier wederom om pure chocolade gaat, oftewel donkere chocolade met minimaal 60% cacao. Cacao heeft namelijk een bloeddrukverlagende werking. Daarom is het helemaal niet erg om af en toe van een stukje pure chocolade te snoepen.

Lees ook: Lekker dromen: drink déze theesoorten voor de beste nachtrust

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Kookfans archief, Libelle | Beeld: Adobe Stock