Sara Bergsma

Nummer 3 hadden wij niet verwacht!

Gezondheid en welzijn staan tegenwoordig hoog in het vaandel en daarmee groeit ook de belangstelling voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Deze kleine krachtpatsers spelen een cruciale rol als het gaat om een gezonde levensstijl, doordat ze vrije radicalen neutraliseren en ons lichaam beschermen tegen oxidatieve stress.

1. Boerenkool

Boerenkool zit ten eerste bomvol vitamine K. Deze vitamine is wellicht niet zo bekend als haar zusjes vitamine A, B en C, maar helpt onder andere bij een gezonde bloedstolling. Ook beschermt het je tegen hartaandoeningen en osteoporose. Daarnaast bevat boerenkool naast vitamine K ook veel vitamine A, C, B6, ijzer en magnesium. Voor een snelle vitamine-boost is boerenkool dus een hele goede optie. Daarnaast is de groente ook nog eens erg calorie- en koolhydraatarm én werkt het cholesterolverlagend. Kortom: meer boerenkool eten! Geen inspiratie? No worries, in dit artikel zetten we zes recepten met boerenkool voor je op een rij.

2. Spinazie

Spinazie prijkt bovenaan de lijst als het gaat om de meest voedzame groenten. Deze bladgroente zit propvol essentiële vitaminen, mineralen en antioxidanten, en dit alles voor een zeer laag caloriegehalte. In spinazie bevindt zich een overvloed aan luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die onder andere een schild vormen voor je ogen tegen schadelijk ultraviolet licht.

3. Pure chocolade

Goed nieuws voor de chocoladeliefhebbers onder ons: ook pure chocolade bevat veel antioxidanten. De antioxidanten in pure chocolade worden in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals afname van ontstekingen en het risico op hartziekten. Pure chocolade zou zelfs meer antioxidanten bevatten dan bosbessen en frambozen, welke ook rijk zijn aan antioxidanten. Let er wel op dat je pure chocolade koopt, varianten zoals melkchocolade en witte chocolade bevatten aanzienlijk minder antioxidanten.

4. Pecannoten

Pecannoten zijn een goede bron van gezonde vetten en mineralen, maar daarnaast bevatten ze ook een flinke hoeveelheid antioxidanten. Het eten van deze noten vermindert het risico op hart- en vaatziekten en verlaagt ook nog eens het cholesterolgehalte. Hoewel pecannoten erg gezond zijn, bevatten ze ook veel calorieën. Beperk je inname ervan daarom tot één handje per dag.

5. Frambozen

Frambozen worden vaak verwerkt in drankjes of desserts door hun zachte, zoetzure eigenschappen. Naast dat de bessen veel vezels en vitamine C bevatten, zijn ze ook een grote bron van antioxidanten. Er zijn verschillende studies die aantonen dat de bestanddelen in frambozen een verband hebben met een lager risico op hartziekten en kanker. Ook kunnen frambozen ervoor zorgen dat ontstekingen verminderd worden.

6. Goji bessen

Goji bessen maken al meer dan 2000 jaar deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en krijgen dan ook het stempel ‘super food’. Ze verhogen het antioxidantenniveau in het bloed en verlagen het risico op verschillende ziekten. Hoewel de bessen erg voedzaam zijn, zijn ze ook best wel prijzig.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: vruchtensap is helemaal niet zo ongezond

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: aHealthylife | Beeld: Adobe Stock