Ook altijd zin in een toetje na een hartige maaltijd? Dat komt hierdoor

Wist jij dit al?

Desserts komen in allerlei vormen en maten. Van een simpel kommetje vla tot een uitgebreide chocolademousse of crème brûlée: je kunt ons ervoor wakker maken. Maar wist je dat het biologisch bepaald is dat we een toetje na een hartige maaltijd willen? Een hoogleraar legt uit hoe het zit. 

Zoet eten

Volgens hoogleraar Kees de Graaf is het logisch dat je na een hartige maaltijd zin hebt in een toetje. Aan NRC legt hij uit dat het eigenlijk heel natuurlijk is en zin in zoet eten altijd aanwezig is in de hersenen. “Trek in hartig fluctueert gedurende de dag, piekt tegen etenstijd en is dan sterker dan zoet. Maar hartig verzadigt sneller en gaat op enig moment zelfs tegenstaan. De beloningswaarde van zoet blijft dan nog intact. Het grootste deel van de dag is hartige trek sterker, maar na de maaltijd is dat omgekeerd”, aldus De Graaf.

Gezondheidsproblemen

Maar soms kan die zoete trek ook een andere oorzaak hebben. Wanneer je te vaak zin hebt iets zoets, dan kan dat ook komen door verschillende gezondheidsproblemen. Volgens voedingsdeskundige Anita Mulderij kan het duiden op een verstoorde hormoonbalans, een hoog stressgehalte of een schommelde bloedsuikerspiegel. Vooral vrouwen hebben hier sneller last van, en kan dat de oorzaak zijn van zoete cravings.

Inspiratie

Het is dus belangrijk om goed in de gaten te houden hoe vaak je zin hebt in een toetje. Maar als je dit heel weinig eet, kun je ook een keer echt goed uitpakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Lotus Speculoos-cheesecaketoetje? Lekker zoet en heerlijk bij de koffie. Uiteraard is een kommetje vla ook altijd goed, maar fleur hem wat op met stukjes chocolade, fruit en siroop. Jummie!

Lees ook: Dit waren de meest populaire toetjes in jouw geboortejaar

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels