Herken je ze nog?

De toetjes van vroeger lijken niet meer op de toetjes die we nu voorgeschoteld krijgen. De dame blanche is ingeruild voor een Magnum, de bavarois voor de muffin en macarons werden een grote hit. Tijd voor een nostalgische reis langs de toetjes van vroeger. 

Jaren ’60

Door de komst van de koelkast waren kant-en-klare zuiveltoetjes enorm in opkomst. Naast de vla en de yoghurt, waren we ook volop bezig met het maken van hangop, rijstebrij, karnemelkse pap en Brinta. In restaurants aten we vooral de dame blanche, een sorbet met vanilleroomijs en warme chocolade. Ook maakten we ananascake en toverden grootouders een heerlijke arretjescake op tafel.

Jaren ’70

In de jaren zeventig werden de kant-en-klare toetjes nog steeds verorberd en had elk gezin de kloppudding in het keukenkastje staan. Het was ook de tijd dat toetjesmerk Mona hun eerste toetje op de markt bracht: fruityoghurt. In 1971, een jaar na het eerste toetje, brachten ze ook de smaken vanille, hopjes en chocolade uit. Pas in 1975 konden we genieten van de griesmeelpudding met rode saus. Dit is ook meteen het best verkochte Mona toetje ooit geweest.

Jaren ’80

In 1980 zagen we veel invloeden van andere landen, en raakten we in de ban van de bavarois. De Engelse trifle bestormde menig verjaardag, en genoten we allemaal van de Franse croquembouche. Dit is een soesjestoren in de vorm van een kegel, vaak gemengd met karamel.

Jaren ’90

In 1989 rolde het eerste Magnum-ijsje van de band en werd daarmee het ijs-imperium aangebroken. Magnums, Snickers, Mars en andere zoetigheden kwam na de maaltijd op tafel. Ook werden we verwend met ‘luxe’ ijs, want Australian Homemade bracht in 1995 hun smaken op de Nederlandse markt en Ben & Jerry kwam in 1996 met de smaak Cookie Dough. Kinderen werden vooral blij gemaakt met Danoontje, een zoete kwark in de smaken van fruit. Ken je de reclame met ‘Danoontje Powerrrr’ nog?

Jaren ’00

Geen vla of taart, maar cupcakes maakten in de noughties hun debuut. Je kon ze vinden in allerlei soorten, kleuren en vullingen. In 2004 bracht Tony’s Chocolonely hun eerste repen naar de supermarkt, en dit wordt ook wel gekenmerkt als het begin van de ‘gourmet’-chocolade. Dit is chocolade met stukjes, toevoegingen en bijzondere combinaties. Denk ook aan de Magnums met nootjes en repen chocolade verrijkt met fruit en stukjes koek.

Jaren ’10

Door social media leek het wel alsof er dagelijks gewisseld werd van populaire toetjes. Zo zagen we de Franse macarons hun opwachting maken, net als cakepops, cronuts en freakshakes. En is er zelfs een fase geweest waarbij alles voorzien was van unicorn-kleuren en glitters. We zijn benieuwd wat we in de toekomst kunnen verwachten!

Lees ook: Deze grappige feitjes over de donut kende je nog niet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Unsplash, Jojo