Wij vertellen je waarom de Hollandse Nieuwe van dit jaar vetter is dan andere jaren

Hij is er weer: de Hollandse Nieuwe is sinds vorige week te verkrijgen. De kenners riepen gelijk wat een volvette haring het was dit jaar. Maar wat betekent dat nou eigenlijk en maakt dat de vis nou lekkerder dan andere jaren? Wij geven je het antwoord.

Volvet

‘Zo’n mooie, volvette haring hebben we in jaren niet geproefd’, riepen haringdeskundigen Peter Koelewijn, Arie Kuijt en chef-eigenaar van restaurant La Diva in Leiden, Frank Hakkenberg, vorige week tijdens de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Dat klinkt als een positief geluid, maar wat houdt dat in, een volvette haring? Het draait allemaal om het vetpercentage.

Vetpercentage

De haring die rondom de maand juni wordt gevangen, heeft een gemiddeld vetpercentage van tussen de achttien en twintig procent. Dit jaar ligt dat echter een stukje hoger: de vis bestaat voor 22 procent uit vet. Extra vet dus. Maar dat percentage kan zelfs nog hoger worden.

Voortplanting

Ruud van Diermen van de Nederlandse Vereniging Visspecialisten legt aan EditieNL uit hoe dat kan. De haring die nu wordt gevangen is drie jaar oud. De driejarige vissen bereiden zich voor op de voortplanting door zich vol te eten met plankton, waardoor hun vetgehalte toeneemt. Als ze kuit hebben geschoten, daalt dat percentage weer. Vissers moeten het dus goed timen als ze de meest vette vis willen vangen.

Lekkerder

En dus kunnen we nu genieten van een extra vette Hollandse Nieuwe. Dat is fijn, want daar wordt de smaak namelijk sterker van. Daarnaast geeft het een beter mondgevoel, wat de eetervaring ten goede komt, en houden mensen van nature gewoon erg van vet eten. Ja echt, we hebben allemaal een natuurlijk behoefte aan vetter eten, dus worden we altijd blijer van happen naar een vettere haring.

Lees ook: Is haring gezond? We zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje

Wil je dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld Unsplash, Nastya Dulhiier