15 juni 2022

‘Zo’n mooie, volvette haring hebben we in jaren niet geproefd’

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is gisteren weer geveild en daarmee is de vette vis vanaf vandaag weer te verkrijgen bij vishandelaren. Het vaatje werd zoals elk jaar geveild bij de Scheveningse visafslag, waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat. De 113.500 euro die werd geboden gaat dit jaar naar Stichting Ambulance Wens.

Dubbel feest

Het hoogste bod werd uitgebracht door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en heeft daarmee het eerste vaatje Hollandse Nieuwe van 2022 kunnen bemachtigen. “Het is fantastisch dat het ons dit jaar gelukt is dit eerste vaatje te bemachtigen, temeer omdat onze belangenvereniging dit jaar haar veertigjarig jubileum viert; dubbel feest voor ons”, zegt Adriaan van Moort, voorzitter van de VNV.

Volvet

Maar hoe smaakt die nieuwe vangst haring dan? Dat beoordeelde het keurpanel, bestaande uit haringdeskundigen Peter Koelewijn, Arie Kuijt en chef-eigenaar van restaurant La Diva in Leiden, Frank Hakkenberg. Ze waren enthousiast: “Zo’n mooie, volvette haring hebben we in jaren niet geproefd zo vroeg in het voorjaar.”

Driemaal is scheepsrecht

Door corona is de veiling de afgelopen twee jaar niet doorgegaan. Daarom werd de haring toen symbolisch aangeboden aan het zorgpersoneel, in 2020, en aan de GGD, in 2021. Medewerkers konden toen genieten van een visje.

En nu, hup, naar de visboer om weer eens haring te happen. Lekker op een broodje of in een salade, zoals deze zure haringsalade.

Lees ook: Is haring gezond? We zetten de gezondheidsvoordelen op een rijtje

Wil je dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash, Paul Einerhand