Klopt het gezegde ‘Haring in het land, dokter aan de kant’?

Wie heeft de Hollandse Nieuwe al gespot? De haring is er weer, en daar zijn wij Nederlanders helemaal dol op. De zilveren vis is misschien niet groot van formaat, maar zit van kop tot staart vol met visvetzuren, vitamines en voordelen. We noemen ze voor je op!

Schijf van Vijf

Haring is heerlijk op een wit bolletje met wat uitjes. Of zo uit de vingers rechtstreeks in je mond. Gelukkig is haring niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens heel gezond. Hij staat zelfs in de Schijf van Vijf. De vis bevat de belangrijke visvetzuren EPA en DHA, dit zijn onverzadigde vetzuren die je lichaam nodig heeft en wat werkt tegen hart- en vaatziekten. Het vetzuur DHA ondersteunt daarnaast het functioneren van je hersenen.

Vetzuren

Of jij je haring op de markt koopt of eentje uit een pot of blik vist, dit maakt niets uit voor de gezondheid van het visje. De haring blijft namelijk vol zitten met deze goede vetzuren. Zo bevat een haring 719 milligram kalium en 0,8 milligram vitamine B6. Het kalium zorgt ervoor dat je zenuwstelsel elektrische signalen stuurt en de vitamine B6 zorgt voor de aanmaak van chemicaliën. Deze chemicaliën heb je nodig voor het communiceren tussen je zenuwen.

Rode bloedcellen

Ook zit er ongeveer 28 gram eiwit, 1,9 milligram ijzer en 17 microgram vitamine B12 in een portie haring. En die houden je rode bloedcellen gezond. De rode bloedcellen bevatten het eiwit hemoglobine, wat ervoor zorgt dat het bloed voldoende zuurstof door je lichaam kan transporteren.

Gezonde keuze

Het Voedingscentrum adviseert om één keer per week vette vis te eten. Haring is met alle gezondheidsvoordelen dus helemaal geen slecht idee. De vis bevat per 100 gram ongeveer 16 gram vet, 18 gram proteïne en vitamine A, B, B2, B6, B11, B12 C en D. Daarnaast zit er in een portie van 100 gram ook zo’n 222 kcal in. Kortom, op naar de viskraam voor een verse Hollandse Nieuwe!

Zin gekregen in haring? Recept voor zure haringsalade

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: VoedingsCentrum, Margriet.nl | Beeld: Pexels