Dat stukje vlees kun je beter weggooien

Misschien heb jij het afgelopen weekend de barbecue wel weer aangezwengeld om lekker met het hele gezin of met vrienden buiten te eten. Helaas heb je het vuur niet altijd even goed onder controle en brandt er wel eens iets aan. Even de zwarte stukjes eraf schrappen met je mes en het is nog prima te eten…toch? Wij vertellen je waarom het beter is om je verbrande stukje vlees of groente weg te gooien.

Het wordt net even wat te gezellig en je let niet goed op. Resultaat? Een zwart stukje paprika. Ook als je speklapje te veel vet verliest in één keer, kan het vuur omhoog schieten, waardoor je speklapje verbrandt. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedselcentrum, vertelt aan Metro of je dit nog prima op kunt eten of niet.

PAK’s

Bij verbrand eten of zelfs al als je iets te donker bakt, kunnen er Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen ontstaan, oftewel PAK’s. Van der Vossen vertelt dat dit kankerverwekkende stoffen kunnen zijn. Gelukkig is ons lichaam enorm slim en kan het PAK’s omzetten in onschadelijke stoffen. “Maar een deel kan opgenomen worden in het bloed, waarna het in het lichaam kan ophopen”, vertelt Van der Vossen.

Geen ramp

Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk PAK’s binnen te krijgen, maar dat had je vast al bedacht. Hoeveel mensen er nou daadwerkelijk ziek worden van de stoffen is niet duidelijk. De effecten zijn namelijk pas na lange tijd zichtbaar, vertelt de expert voedselveiligheid. Het zal dus geen ramp zijn als je een keer een stukje verbrand vlees opeet, maar het is beter om het te voorkomen.

Gek genoeg kunnen PAK’s ook aanwezig zijn als een product gerookt is, zoals gerookte kip bijvoorbeeld. In de rook die gebruikt wordt, zitten de stoffen namelijk ook en die komen een product op die manier binnen.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze altijd. Dus houd het vuur wat lager en voorkom dat vet van het vlees of de marinade op de kolen druipt door bijvoorbeeld een stukje aluminiumfolie te gebruiken. Ook de rook van de BBQ kan dus schadelijk zijn, hou daarom rekening met waar de rook heen waait. Zo kun je lekker, maar vooral gezond barbecueën.

Lees ook: Schoonmaken van je barbecue is op deze manier zo gedaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Unsplash, Paul Hermann