Anjelica

Voorkom vriesbrand op deze manier

Een vriezer is eigenlijk onmisbaar in een huishouden. Je kunt je kliekjes bewaren en producten een stuk langer vers houden. Daarnaast zijn voordeelverpakkingen meestal heel wat voordeliger dan kleinverpakkingen. Maar soms zit je hele vriezer ineens onder de ijskristallen. De dozen spinazie en doperwten zijn bedolven onder een laag ijskristallen en het vlees krijgt een vreemd kleurtje. Zo voorkom je vriesbrand.

Vriesbrand, wat is dat eigenlijk?

Vriesbrand ontstaat wanneer eten zijn vocht verliest in de vriezer. Dit gebeurt vaak bij vlees, waardoor het uitdroogt. Ook krijgt het vaak een vreemde, grijzige kleur en kunnen er droge plekken ontstaan. Niet echt aantrekkelijk.

Tijd om weg te gooien?

Gelukkig hoef je eten dat getroffen is door vriesbrand niet gelijk weg te gooien, ondanks dat het er niet zo lekker meer uit ziet. Wel is de smaak minder lekker. Door uitdroging trekt de smaak uit het eten en verandert de textuur. Niet zo fijn.

Zo voorkom je vriesbrand

Vriesbrand voorkomen is gelukkig niet moeilijk, maar kost wel even wat tijd. Het antwoord is namelijk het luchtdicht verpakken van je voedsel. Dit doe je het beste door je etenswaren in een afsluitbaar bakje of zakje met zo weinig mogelijk zuurstof te bewaren. Ook is het goed om je eten eerst helemaal af te laten koelen voordat je het invriest. Op die manier voorkom je waterdamp, wat tot ijsvorming leidt.

Te laat? Ook dan is er een oplossing

Heb je je eten in de haast toch gewoon in de vriezer gedaan? Dan is het wegsnijden van uitgedroogde stukken een oplossing. Je hoeft dit overigens niet te doen, want het is niet gevaarlijk. Maar lekker is het ook niet!

Lees ook: Recept: frisse doperwtensoep

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: ELLE eten | Beeld: Unsplash, Bozhin Karaivanov