Marlieke

Hoe zit het nu precies met volkorenbrood en meergranenbrood?

De keuze is enorm op de broodafdeling in de supermarkt of bij de bakkerij. Van tijgerwit tot oergranen, er is voor ieder wat wils. Dat kan het lastig maken om een gezonde keuze te maken. Is volkoren áltijd beter of moeten we toch voor meergranen gaan? 

Verschil tussen volkoren en meergranen

Twee verschillende broden die als ‘gezonde keuze’ te boek staan, zijn de varianten volkoren en meergranen. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel, waardoor er meer vezels en voedingsstoffen bewaard zijn gebleven. Alleen als een brood volledig van volkorenmeel is gemaakt, mag het ‘volkoren’ worden genoemd. Staat dit dus vermeld op de verpakking, dan weet je dat je goed zit! Meergranenbrood daarentegen is gemaakt van minstens drie soorten graan. Naast tarwe is er bijvoorbeeld maïs, spelt of rogge in verwerkt. Of het brood ook is gemaakt van volkorengranen, daar zegt de naam niets over.

Gezond meergranenbrood

‘Meergranen’ duidt dus alleen op het aantal verschillende soorten graan dat in het brood zit, en niet op de meelsoort waarvan het is gemaakt. Meergranenbrood kan daarom witbrood, bruinbrood of volkorenbrood zijn. Een wit of bruin meergranenbrood is niet gemaakt van hele graankorrels en kan daarom minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood.

Betere keuze

Wat vezels, mineralen en vitamines betreft is volkorenbrood dus de betere keuze. Maar je kunt óók kiezen voor het beste van beide werelden. Heb je een brood gevonden dat zowel het label ‘meergranen’ als ‘volkoren’ heeft? Dan is dit een uitstekende optie. Niet alleen profiteer je van de voordelen van volkoren, ook krijg je vaak extra voedingsstoffen binnen door de verschillende soorten granen, pitten en zaden van meergranen. Volkoren meergranenbrood past volgens het Voedingscentrum dan ook in een gezond eetpatroon, net als ‘gewoon’ volkorenbrood.

Lees ook: Griekse yoghurt en kwark: wat is eigenlijk het verschil?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Unsplash, Jan Antonin Kolar