Achter die ontzettende trek in iets lekkers kan meer schuilgaan

Herken je dat? Af en toe krijg je onverklaarbaar veel trek in een bepaald soort eten. Of het nu gaat om snoep, een goed belegde boterham of een zak chips: je wilt het gewoon onmiddellijk naar binnen werken. Achter deze cravings kan meer schuilgaan dan je denkt. Dit vertellen ze wellicht over je gezondheid.

Trek in brood en pasta

Bij lekkere trek grijpen we niet alleen naar tussendoortjes, ons lichaam kan soms ook smeken om koolhydraatrijke producten als brood en pasta. Een voor de hand liggende verklaring is dat je niet voldoende hebt gegeten en snakt naar meer vulling. Maar er kan ook een emotionele reden achter zitten. Door koolhydraten te eten, komt het ‘gelukshormoon’ serotonine vrij. Sommige mensen voelen daarom een enorme behoefte aan brood en pasta als ze even een dipje hebben. Jezelf troosten met en lekkere boterham is natuurlijk prima. Wil je op een andere manier je serotonine opkrikken, dan kan dat bijvoorbeeld met een warm bed, door te knuffelen met je partner of huisdier, of door een wandeling te maken.

Trek in chocolade

Chocolade is voor veel mensen nu eenmaal onweerstaanbaar lekker, maar wist je dat zin in chocola ook kan duiden op een magnesiumtekort in je lichaam? Magnesium is een belangrijk mineraal voor je botten en spieren. Een tekort kan bij sommige vrouwen ontstaan door menstruatie of een anticonceptiepil. Intensief sporten, stress en vermoeidheid kunnen ook leiden tot een gebrek aan magnesium. Magnesium kun je inderdaad aanvullen met chocolade, maar kies dan wel een zo puur mogelijke variant. Die bevatten het meeste van het mineraal (en andere goede stofjes!). Andere gezonde bronnen van magnesium zijn volkorenproducten, zonnebloempitten en noten.

Trek in chips

Ben jij meer het type dat naar een hartige snack grijpt? Zin in zout kan erop wijzen dat je eigenlijk te weinig drinkt. Je lichaam is hierdoor ontregeld en denkt dat er meer zout nodig is om vocht vast te houden. Heb je een enorme chips-craving, sla dan eerst een groot glas water achterover en wacht een kwartiertje. Dit kan je helpen om minder te snacken.

Trek in vlees

Vlees is een bron van ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. Tijdens je menstruatie kun je extra van deze stoffen nodig hebben en daardoor meer trek krijgen in vlees dan gewoonlijk. Kies het liefst voor mager, biologisch vlees om deze trek te stillen. Liever vega? Dat is geen probleem, want aan de meeste vleesvervangers zijn ook de nodige ijzer, vitaminen en mineralen toegevoegd.

Trek in snoep

Een goedgevulde snoeppot was als kind al moeilijk te weerstaan, en die verleiding is er nog steeds weleens. Heb jij aan het einde van de werkdag altijd ontzettend zin in een snoepje? Dat kan komen door vermoeidheid. Met een snoepje krijg je echter snelle suikers binnen, waardoor de energiepiek binnen mum van tijd weer voorbij is. Kies liever voor ‘langzame’ suikers en eiwitten, zoals yoghurt met fruit of fruit met een handje nootjes.

Trek in roomijs of andere romige producten

Romig ijs dat smelt in je mond…Wat is het verleidelijk om even een hapje uit de vriezer te halen. Heb je dit gevoel vaak? Het kan zijn dat je lichaam vraagt om meer gezonde vetten (bijvoorbeeld omdat je vet juist probeert te vermijden). Roomijs valt helaas niet in deze categorie, dus probeer eens een handje walnoten of andere noten om deze trek te stillen. Zo pak je ook meteen wat vullende eiwitten mee.

Lees ook: Feit of fabel: van light-producten krijg je meer trek

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle.be | Beeld: Unsplash, Kyaw Tun