We leggen het uit

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen kwark en Griekse yoghurt? De twee zuivelproducten lijken ogenschijnlijk veel op elkaar: het is beide dik, wit en romig. Toch is er een duidelijk verschil. Wij leggen het je uit én geven meteen een aantal lekkere recepten mee. 

Kwark

We geven toe, in je ontbijtkom met muesli en fruit zie je bijna geen verschil tussen kwark en Griekse yoghurt. Toch zijn kwark en yoghurt echt twee verschillende dingen. Kwark lijkt namelijk meer op kaas – ja echt, kaas. Kwark en kaas worden beide gemaakt van melk waar melkzuurbacteriën aan worden toegevoegd. Goede bacteriën welteverstaan. Het zorgt ervoor dat de melk zuurder gaat smaken, dikker wordt én langer houdbaar is dan gewone melk.

Yoghurt

Yoghurt is pas echt yoghurt als er lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilus in zit. Dat staat beschreven in de warenwet. Zitten die er niet in? Dan is het officieel geen yoghurt. Meestal zitten deze ingrediënten ook in kwark, maar kwark kán ook gemaakt worden met andere culturen, oftewel bacteriën. Griekse yoghurt ontstaat wanneer je extra room toevoegt aan de melk waar je yoghurt van wilt maken. Als je die yoghurt een tijdje laat uitlekken, krijg je de dikke, romige Griekse yoghurt.

Kaas

We weten inmiddels dat kwark veel overeenkomsten heeft met kaas. Echte kwark is eigenlijk hele jonge kaas. Dat is de reden dat het in het Frans ‘fromage blanc’, oftwel witte kaas, heet. Om kaas te maken moet je melk zuurder maken en er een stremsel aan toevoegen, waardoor de melk dikker wordt. Laat vervolgens nog wat vocht weglekken en je hebt kwark! Echter wordt niet alle kwark op deze ietwat ‘ouderwetse’ manier gemaakt. Volgens de consumentenbond lijkt het soms meer op ingedikte yoghurt dan échte kwark.

Elkaar vervangen

Stel: je hebt Griekse yoghurt nodig voor een recept, maar je hebt alleen nog kwark in huis. Kun je dat dan gewoon vervangen? Het antwoord is: ja! Kijk wel uit met recepten waarbij de zuivel moet worden verwarmd. Kwark kan dan uit elkaar vallen en een klonterige structuur krijgen, zoals hüttenkäse. En dat willen we natuurlijk niet! Voeg de kwark in dat geval pas op het allerlaatste moment toe aan het gerecht.

Recepten

Heb je inmiddels wel zin gekregen iets lekkers? Probeer dan eens een recept uit met Griekse yoghurt, zoals eiwitrijke pannenkoeken met Griekse yoghurt, gezonde brownies met Griekse yoghurt of citrusijs met Griekse yoghurt.

Lees ook: Recept: Harissa kip uit de oven met aardappelen en dille-yoghurtsaus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels