Sara Bergsma

In tegenstelling tot wat het Voedingscentrum zegt…

Veel mensen zien het drinken van vruchtensap als uit den boze, door het hoge suikergehalte dat de drank zou bevatten. Recent onderzoek van voedingswetenschapper Floor Scheffers wijst echter uit dat deze perceptie nu in twijfel getrokken wordt. Volgens haar is vruchtensap namelijk helemaal niet zo ongezond als wij denken.  Sterker nog: puur vruchtensap zou zelfs kunnen helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. 

Minder kans op ziekte

En als we zeggen: ‘puur vruchtensap’, dan hebben we het over sap zonder toegevoegde suikers, zowel versgeperst als gepasteuriseerd in een pak. Uit het onderzoek, dat Scheffers uitvoerde met het RIVM en UMC Utrecht, bleek dat mensen die tot 7 glazen puur vruchtensap per week drinken, een 12 tot 15 procent lagere kans hebben op hart- en vaatziekten. Ook bleek dat mensen die puur vruchtensap dronken, geen hoger risico liepen op diabetes type 2 of astma.

Voedingscentrum

Maar waarom zegt het Voedingscentrum dan dat je zo min mogelijk vruchtensap moet drinken? Volgens hen zou je er snel van aankomen, vooral mensen diabetes type 2. Scheffers denkt dat vruchtensap helemaal niet zo slecht is als wordt gezegd. Zij gelooft dat je helemáál niet hoeft te stoppen met het drinken ervan. “Wij hebben daar geen bewijs voor gevonden. Dat betekent niet dat de bestaande richtlijnen fout zijn. Ons bewijs is beperkt en richtlijnen worden nooit gebaseerd op één of twee onderzoeken. Maar het geeft wel aan dat er meer onderzoek nodig is om te zien wat de juiste richtlijnen zijn.”

Gezonde stoffen

Volgens Floor bevat vruchtensap ook antioxidanten, die waarschijnlijk een rol spelen bij het voorkomen van schade aan cellen en weefsels. Dat betekent niet dat puur vruchtensap niet ook een aantal negatieve gezondheidseffecten heeft. Floor: “Zo is het makkelijk om snel te drinken zonder te beseffen hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Ook is het slecht voor je tanden als je het vaak drinkt. Als je het drinkt, is het daarom altijd beter om dit te combineren met een eetmoment.” Floor denkt niet dat het Voedingscentrum diens richtlijnen snel zal aanpassen, maar hoopt wel dat haar onderzoek een startpunt mag zijn voor verdere onderzoeken.

Lees ook: Aha: om deze reden krijg je vaak een eitje na het kaasfonduen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tips & weetjes, RTL nieuws | Beeld: Adobe Stock