Desy

Durf jij die grijze biefstuk te eten?

Vlees blijft altijd een beetje een risicoproduct; krijg je vlees binnen waar een bacterie op zit, dan kun je zomaar eens een heftige voedselvergiftiging krijgen. Dit wil je natuurlijk niet, dus zoeken we altijd naar het stukje vlees dat er het mooiste uitziet. Vaak kijken we ook naar de kleur, want zo’n grijze biefstuk hoeft natuurlijk niemand. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Wij hebben het antwoord!

Rood vlees

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de kleur van het vlees zegt niet altijd iets over de kwaliteit ervan! Zo denken we bijvoorbeeld dat rood vlees (denk aan biefstuk en gehakt) alleen maar goed is wanneer het felrood is. Is het stukje vlees grijs gekleurd, dan laten we het sneller links liggen. De kleur van de biefstuk of het gehakt heeft echter vrij weinig te maken met de versheid ervan; het vlees wordt grijzer doordat de proteïnen in het vlees in aanraking komen met zuurstof. Een grijzige biefstuk betekent dus helemaal niet dat ‘ie minder vers is.

Kip

Bij kip vinden we doorgaans dat het vlees zo roze of wit mogelijk moet zijn. Het komt echter ook vaak voor dat kip een beetje gelig of zelfs blauwachtig uitslaat. Omdat dit er niet al te smakelijk uitziet en we bang zijn voor een salmonellabesmetting belanden deze kipfilets vaak in de prullenbak. Zonde? Ja, want ook hier zegt de kleur niet zoveel over de kwaliteit of de versheid van het vlees. De kleur van de filet wordt voornamelijk bepaald door de leeftijd, voeding, het ras en de beweging van de kip. Dus niet door hoe lang de kipfilet al in de schappen ligt!

Weet je nu nog steeds niet of het veilig is om het vlees op te eten? Houd dan de volgende maatstaf in gedachten; gehakt kun je ongeveer twee dagen bewaren en andere stukken vlees maximaal vijf dagen. Wel in de koelkast natuurlijk!

Wil je dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle.be | Beeld: pxhere