Renée Bootsma

Het is zo makkelijk!

Door noten te roosteren worden ze extra smaakvol en knapperig. Hierdoor zijn ze extra lekker om in baksels en maaltijden te gebruiken, als topping bij je yoghurt of als snack tussendoor. Wij leggen je uit hoe je zelf noten kan roosteren, zodat je vanaf nu je favoriete noten gewoon vanuit huis roostert!

Noten roosteren

Er zijn ontzettend veel noten die je kunt roosteren. Denk bijvoorbeeld aan hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten, macadamianoten, pistachenoten, paranoten en cashewnoten. Bij noten die licht van kleur zijn, zoals amandelen, is het makkelijk op het oog te zien wanneer de noten voldoende geroosterd zijn. Bij noten die wat donkerder van kleur zijn is dit lastiger. Houd dan rekening met de tijd en temperatuur van dit artikel.

Verschil roosteren en branden

Er is een verschil tussen noten roosteren en branden. Als je de noten roostert in olie, wordt dit ook wel branden genoemd. In dit artikel kijken we alleen naar roosteren, dus zonder toegevoegde olie. Op verschillende manieren kun je noten roosteren; in de oven, in een droge (koeken)pan of in de airfryer.

Roosteren in de oven

In de oven wordt de hitte gelijkmatig verspreidt, waardoor je een mooi gelijkmatig resultaat hebt. Houd bij het roosteren van de noten altijd de kleur in de gaten, het kan namelijk ineens heel snel gaan. De meeste noten rooster je op 170 °C  in 10 tot 15 minuten, tot ze lichtbruin zijn. Schep de noten halverwege even om. Pinda’s moeten iets langer geroosterd worden, namelijk zo’n 15 tot 20 minuten. Amandelschaafsel moet juist korter de oven in, namelijk 8 tot 12 minuten op 160 °C.

Koekenpan

Je kunt je noten ook roosteren in een droge (koeken)pan. Het nadeel hiervan is dat de noten niet gelijkmatig kleuren en dat je er niet bij weg kunt lopen. Je moet de noten tijdens het roosteren continu om blijven scheppen, om te voorkomen dat ze te donker worden.

Airfryer

De airfryer is ook nog een manier om je noten te roosteren, en deze is erg makkelijk! Rooster de noten op 150 °C  voor zo’n 7 tot 12 minuten. Ook hierbij geldt: houd ze ondertussen even goed in de gaten.

Lees ook: 6 fouten waardoor je aardappelpuree minder lekker wordt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Rutger bakt | Beeld: Adobe Stock