Fabiën

Kende jij tamari al?

Een beetje sojasaus om je sushi in te dippen of een scheutje sojasaus door je wokgerecht: we zijn er gek op. Een flesje sojasaus is standaard in ons keukenkastje te vinden, maar tamari daarentegen is nog niet zo bekend. Toch begint deze Aziatische saus steeds populairder te worden. We vertellen je het verschil tussen sojasaus en tamari.

Sojasaus vs. tamari

Sojasaus is in menig sushi-restaurant en in iedere supermarkt wel te vinden. Echter, de sojasaus vind je in de supermarkt steeds vaker naast een flesje tamari. Maar wat is dit precies? Heel kort gezegd is tamari glutenvrije sojasaus. Zowel sojasaus als tamari worden gemaakt van gefermenteerde sojabonen, maar er zit een verschil in het maakproces. Bij de ‘normale’ sojasaus wordt tarwe gebruikt als bron van suiker om het fermentatieproces te versnellen.

Glutenvrij

Bij tamari wordt er geen tarwe (en dus gluten) gebruikt. Het maakproces duurt bij tamari dan ook wat langer en daarom is de saus ook wat duurder. Tevens is tamari dikker en donkerder en heeft een rijkere smaak dan sojasaus. Ook is tamari wat minder zout dan sojasaus. Hierdoor is tamari eigenlijk lekkerder als dipsaus bij bijvoorbeeld je sushi dan sojasaus.

Door tamari in plaats van sojasaus te gebruiken in je recepten zul je merken dat je oorspronkelijke smaak van voedingsmiddelen beter bewaard blijft! Op zoek naar een recept om tamari eens te kunnen gebruiken? Dan wil je deze mega sushi gevuld met avocado en champignons eens proberen. Deze kun je bijvoorbeeld bakken in tamari. Yum!

Probeer ook: Gezond recept: zomerse spring rolls met garnalen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Adobe Stock