Marlieke

Zo houden restaurantmedewerkers orde in de keuken

Ligt jouw keuken na het bereiden van één maaltijd al overhoop? Dan is het moeilijk voor te stellen hoe het er in restaurants aan toe moet gaan. Daar worden in de keuken immers aan de lopende band allerlei verschillende gerechten bereid. Hoe doen de profs dat nou zonder een chaos te creëren? Koks, serveerders en barmedewerkers delen hun schoonmaaktips voor een vlekkeloze keuken.

Maak schoon met ingrediënten

Als je toch een fles azijn hebt staan voor het bereiden van je maaltijd, gebruik ‘m dan meteen als natuurlijk schoonmaakmiddel. Chefkok Donald Counts gebruikt azijn bijvoorbeeld om kalkaanslag van kranen te verwijderen en houten snijplanken schoon te maken, zo onthult hij aan The Kitchn. Ook citroensap en baking soda zijn ingrediënten die ontzettend goed inzetbaar zijn voor het boenen van de keuken. Gebruik ze bijvoorbeeld om de oven of een aangekoekte bakplaat mee te reinigen.

Bedenk een schoonmaakroutine

Sarah Whitley werkte in de horeca als gastvrouw, manager en barvrouw. Elke werkshift sloot ze af met dezelfde schoonmaakroutine, die ze nog steeds thuis in haar eigen keuken toepast. Door een vaste volgorde aan te houden, wordt het makkelijker om je keuken iedere dag spic en span te krijgen. De routine kan bijvoorbeeld bestaan uit afwassen, het aanrecht afnemen en de keukenvloer stofzuigen. “Zo eindig je iedere dag met een schone keuken en hoopt het vuil zich niet op”, legt Whitley uit.

Stap voor stap

Een recept volg je vaak stap voor stap, dus waarom het opruimen van de keuken niet ook? Maak alles wat je gebruikt direct schoon. Maak je een salade? Was dan de snijplank af zodra je alles hebt gesneden, en reinig de blender zodra je de dressing hebt gemengd. Met deze kleine stapjes duurt het koken wel iets langer, maar hoef je de rest van de avond niet meer om te kijken naar de keuken.

‘Reset’ de keuken voordat je begint

Voormalig barvrouw en serveerster Malinda Fuller raadt aan om je keuken te ‘resetten’ voordat je begint met koken. Dit houdt in dat je met een schone en opgeruimde keuken van start gaat: het aanrecht is schoon, alle benodigdheden zijn makkelijk te vinden en alle keukenhulpjes zijn klaar voor gebruik. Op die manier verloopt het kookproces ook een stuk sneller en soepeler.

Organiseer de (koel)kast

Een goed georganiseerde koelkast of voorraadkast helpt je om de keuken netjes te houden. Ten eerste hoef je de keuken niet meer overhoop te halen om een bepaald ingrediënt te vinden en ten tweede heb je sneller in de gaten of er niets over datum is. De regel die restaurants hanteren is eenvoudig: “Zet de oudste producten vooraan in de (koelkast) en zet nieuwere, langer houdbare producten achterin.” Zo zie je in een oogopslag wat je nog in huis hebt en voorkom je voedselverspilling.

Label alles

Ooit net iets te oude kliekjes teruggevonden in de koelkast? Dan herken je vast dat moment waarop je het bakje opent en onaangenaam wordt verrast door pluizige schimmel. Vooral als je vaak restjes overhoudt, is het labellen van al je Tupperware-bakjes dan ook geen slecht idee. Door labels met naam en datum van het product op de bakjes te plakken, bewaar je het overzicht en heb je alles sneller bij de hand. Wederom: zet de oudste kliekjes vooraan in de koelkast of vriezer om ze zo snel mogelijk te gebruiken.

Uitgaan van het slechtste

In restaurants worden vaak strikte regels en protocollen gevolgd voor het schoonmaken van de keuken. Een tip die daaruit voorkomt is: Ga er altijd vanuit dat een oppervlakte viezer is dan ‘ie eruitziet. Zelfs als je aanrecht, servies of bestek niet zichtbaar vuil is, kunnen ze alsnog vol met bacteriën zitten. Een extra schoonmaakdoekje eroverheen halen kan dus nooit kwaad. Was uiteraard ook vaak je handen tijdens het koken. Probeer daarnaast nooit de oppervlakten aan te raken waar het eten of drinken op terecht komt, zoals het midden van het bord of de rand van een glas.

Lees ook: 10 ultieme schoonmaaktips om je oven te reinigen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels