Maayke

Je oven zal stralen als nooit tevoren!

De oven schoonmaken kan een hele klus zijn, vooral als je het schoonmaakklusje al een tijdje hebt uitgesteld. Hoe erg je er ook tegen op ziet, er zijn een goed aantal schoonmaaktips die het schoonmaken van de oven een stuk makkelijker maken. Wij hebben de 10 ultieme schoonmaaktips voor de oven voor je op een rijtje gezet.

1. Begin met de draaiknoppen

In plaats van te proberen een schoonmaakdoek om de lastig bereikbare plekken rondom de draaiknoppen van de oven schoon te maken, kan je ze er beter compleet af halen. De draaiknoppen op de oven zijn er – afhankelijk van welke oven je hebt – vrijwel altijd af te halen. Maak een sopje van warm water en wat afwasmiddel en laat hier de knoppen in weken. Spoel ze na een uurtje goed af en laat ze aan de lucht drogen.

2. Gebruik een scheermes op glazen kookplaten

Doet de combinatie van een scheermes op een glazen plaat je denken aan het geluid van nagels over een schoolbord? Wees niet bang, want dit geluid zal je niet horen. Een eenvoudig scheermesje maakt korte metten met die hardnekkige, aangekoekte voedselresten op de glazen kookplaat en zorgt ervoor dat je niet eindeloos hoeft te schrobben. Doe dit wel met beleid, want je wilt natuurlijk niet het glas zelf bekrassen.

3. Geef de ovenrekken een bad

Een ovenrek schoonmaken is een lastig karweitje. Gelukkig kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door de ovenrekken een warm bad te geven. Leg een handdoek onderin een badkuip en laat het voor de helft vollopen met warm water. Leg de ovenrekken in de badkuip en voeg een half kopje waspoeder, afwasmiddel of baking soda toe. Laat de zeep oplossen in het water en week de ovenrekken gedurende vier uur. Haal het rek uit de badkuip en de overgebleven resten poets je er gemakkelijk met een doek af.

4. Rooster rondom de ventilator schoonmaken

Is het mogelijk om het rooster rondom de ventilator achter in de oven los te halen. Maak deze dan ook eens goed schoon. Dit rooster kan je op dezelfde manier als de ovenrekken reinigen, echter past het als het goed is ook in de wasbak in plaats van de badkuip.

5. Gebruik een stofzuiger om kruimels op te zuigen

In plaats van jezelf in allerlei gekke posities te wurmen om losse kruimels en etensresten te verwijderen uit de oven, kan je net zo goed de stofzuiger erbij pakken. Met de slang van de stofzuiger kun je gemakkelijk in alle onbereikbare hoeken van de oven komen.

6. Of gebruik een kwastje

Als je liever niet de grote stofzuiger erbij wilt pakken, werkt een klein kwastje net zo goed om alle kruimels en etensresten uit die onbereikbare hoeken in de oven tevoorschijn te halen. Veeg met het kwastje alle losse kruimels naar voren en veeg ze vervolgens met een blik en veger uit de oven.

Lees verder op de volgende pagina hoe je gemakkelijk je oven van binnen schoonmaakt.

Pagina 1/2