25 juli 2018
Tjitske

Zo maak je een aangekoekte bakplaat schoon

Bijna iedereen herkent dit wel: er is iets op de bakplaat gedrupt tijdens het bakken in de oven. Geen probleem als je dit meteen weer schoonmaakt, maar als je het niet goed wegveegt en de plaat opnieuw in de oven zet, wordt de bakplaat al gauw vies en gaat het stinken. Met dit simpele middeltje maak jij zelfs de meest aangekoekte bakplaat zo weer schoon.

Je hebt maar twee dingen nodig.

Aangekoekte bakplaat

Ja, we weten dat we de bakplaat iedere keer moeten schoonmaken. Maar gebeurt het ook echt? Nee. Want als we ons eten uit de oven halen is-ie heet, en voordat we er aan toe komen zijn de etensresten al aangekoekt. Of misschien heb je een oven overgenomen waarvan de bijbehorende bakplaat ontzettend vies is. Hoe het ook zij, een bakplaat die al wat jaren mee gaat kan aardig ranzig worden en ervoor zorgen dat je oven erg gaat stinken. Wat doe je, koop je een nieuwe of doe je nog één laatste poging?

bakplaat

Soda

Dit goedje komt vaker voorbij, maar het wordt er niet minder handig van: baking soda. Vooral in combinatie met azijn is het witte poeder een geweldig schoonmaakmiddel. We gebruiken het om onze tegels schoon te maken, de gootsteen te ontstoppen én om de oven een grote beurt te geven. Het enige wat je nodig hebt is een doosje baking soda (een half kopje) en een fles witte azijn (ook een half kopje). Dit tezamen is een geweldig schoonmaakmiddel voor je bakplaat.

Azijn

De combinatie van baking soda en azijn ontvet, waardoor vet- en etensresten losweken van de bakplaat of oven. Omdat je de boel even laat intrekken, hoef je erna nauwelijks te schrobben. Dat vinden wij fijn!

Lees hoe je de bakplaat volledig reinigt op de volgende pagina.

Pagina 1/2